Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Toppolitikern om läkarnas ­miljonklipp: Vi såg inte hotet

Torbjörn Rosdahl (M).
Torbjörn Rosdahl (M). Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Läkarna som fick köpa Serafens vårdcentral för knappt 700.000 kronor har gjort en mångmiljon­vinst. I backspegeln anser finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) att politikerna borde ha sett den utvecklingen. ”Det var inte så här vi hade tänkt oss avknoppningarna”, säger Rosdahl.

På gårdagens Sthlm Debatt skrev Birgitta Sevefjord (V), oppositionslandstingsråd, och partikollegan Håkan Jörnehed om hur landstingsdrivna Serafen 2007 såldes till vårdcentralens egna läkare för 694.500 kronor. Enligt Vänsterns källor har läkarna nu sålt Serafen till Capio – som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax – för minst 20 miljoner kronor.

Torbjörn Rosdahl kan varken bekräfta eller förneka köpesumman 20 miljoner kronor. Men tanken med avknoppningar var inte att personalen skulle göra miljon­affärer, menar han.

– Vi såg inte det hotet, att några skulle berika sig. Vi tänkte inte på det sättet.

Borde ni inte ha gjort det?

– Jo, så här i backspegeln, det borde vi ha gjort, säger Torbjörn Rosdahl.

2008 – när Serafen knoppades av – sålde landstingsmajoriteten inte verksamheter för att göra vinst utan överlämnade dem till självkostnadspris, enligt Torbjörn Rosdahl.

– Syftet var att få en förbättrad tillgång till husläkare och en politisk vilja att bryta upp det kommunala monopolet. Vi tänkte att personalen själva skulle driva sin verksamhet, vi såg kortare väntetider och en mer nöjd personal, säger han.

2009 beslöt landstinget att upphöra med avknoppningarna. I dag säljs verksamheter på den öppna marknaden.

Varför gjorde ni inte det redan 2008?

– Möjligheten fanns säkert, men vi bedömde att den vinst patienterna gjorde i större tillgänglighet och att få komma snabbt till doktorn var mer värd än reda pengar, säger Torbjörn Rosdahl.

Socialdemokraterna har beräknat att skattebetalarna har gjort en förlust på drygt 35 miljoner kronor på försäljningen av Serafen och fyra andra vårdcentraler. Beräkningen har utgått från den vinst läkarna på Serafen har gjort och använt en så kallad vinstmultipel – multiplicering av ett räkenskapsårs vinst – för att räkna ut priset på den öppna marknaden.

– Det är oerhört upprörande. Det är inte svårt att räkna ut att vårdcentralerna såldes till löjligt låga priser. För Serafen med 12 000 patienter mitt i stan har man bara tagit betalt för tavlor och inventarier. Det är ett oerhört vårdslöst sätt att hantera skattepengar, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.