Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 19:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tors-torn-skrotas-for-nytt-skrytbygge/

STHLM

Tors torn skrotas - för nytt skrytbygge

Bild 1 av 8 Stadshuset. Stadsfullmäktige bestämde 1907 att Stockholm skulle bygga ett nytt stadshus på tomten vid Riddarfjärden där Eldkvarn brann ned 1878. Det tog tolv år att bygga det stadshus med inspiration från Venedig som Ragnar Östberg ritade. Ett bekymmer var den dåliga grunden. Elva meter lera betydde bland annat 20 kilometer pålar i armerad betong. 1923 invigdes det magnifika huset.
Foto: Jan E Carlsson
Bild 2 av 8 Stockholms Rådhus. Ritades av Carl Westman som vann en arkitekttävling om byggnaden som anses vara ett av den svenska nationalromantikens huvudverk. Byggnaden för tankarna till medeltida slott och rymmer fortfarande Stockholms tingsrätt efter en omfattande ombyggnad för några år sedan.
Foto: Henrik Montgomery
Bild 3 av 8 Stockholmsoperan. Eller det Oscarianska operahuset som det heter för att inte förväxla med den tidigare operan på samma plats – den Gustavianska. Ritades av Axel Anderberg i en stil som kallas nybarock för att ersätta det gamla operahuset som då ansågs för litet. I dag anses operahuset vara för litet, mest kanske för att Köpenhamn, Oslo och Göteborg byggt nya operahus.
Foto: Hasse Holmberg
Bild 4 av 8 Stockholm Stadsbibliotek. Invigdes 1928 och är troligen den byggnad i Stockholm som är mest känd i internationella arkitektkretsar. Gunnar Asplunds byggnad med sin ståtliga cylinder är nära nog varumärke för en arkitektstil som kallas ”Swedish grace”. Den gigantiska arkitekttävling om en utbyggnad av stadsbiblioteket som startade 2006 vill de flesta stockholmspolitiker glömma.
Foto: Roger Turesson
Bild 5 av 8 Dramaten. Den vita marmorbyggnaden vid Nybroplan blev ungefär dubbel så dyr som planerat. Det var ändå inga ledsna miner vid invigningen 1908 med August Strindbergs Mäster Olof. Bygget finansierades med penninglotterier som inbringade mycket mer pengar än beräknat. Ritad av Fredrik Liljekvist.
Foto: Claudio Bresciani/ Scanpix
Bild 6 av 8 Globen. Invigdes den 19 februari 1989 och anses i stadsbyggnadsdebatten vara den senaste märkesbyggnaden i huvudstaden. Världens största sfäriska byggnad är resultatet av en projekttävling – inte en arkitekttävling. Globen ritades av Berg arkitektkontor.
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Bild 7 av 8 Hötorgscity. I synnerhet de fem höghusen blev en symbol för det moderna Stockholm som inte behövde ett världskrig för att riva halva innerstaden. Höghusen byggdes mellan 1953 och 1966. Stadsplanedirektören Sven Markelius och arkitekten David Helldén är de två som betytt mest för Hötorgscity.
Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
Bild 8 av 8 Nationalmuseum. Invigdes 1866 efter omkring 50 år av diskussioner och planering. När huset, som är ett verk av Friedrich August Stüler och Fredrik Wilhelm Scholander, var klart var det redan för trångt. Snart ska museet byggas om radikalt.
Foto: Bertil Ericson
Stockholm ska få en ny märkesbyggnad. Staden bjuder in till en tävling om vad som ska ersätta skrotade Tors torn i kanten av Hagastaden. Hågade byggherrar får föreslå både utseende och innehåll – inom vissa ramar. Det kan bli byggstart nästa år.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in