Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Efter tågstoppet: Flera inställda avgångar även i morgon

Foto: Ulrika By

En nedriven kontaktledning orsakade totalstopp i tågtrafiken norr om Stockholm i flera timmar.

Sent på kvällen kunde delar av trafiken komma igång, men Trafikverket räknar med flera inställda avgångar även under torsdagen.

Både pendeltåg, fjärrtåg, regionaltåg och Arlanda express stannade upp när en kontaktledning revs ned i Upplands Väsby vid halv fyra-tiden på eftermiddagen.

Arbetet med att åtgärda felet försenades dessutom av att kontaktledningen startade en brand på banvallen som fick släckas av räddningstjänsten, och först efter klockan 21 kunde ett spår öppnas och vissa tåg började rulla igen.

Exakt hur många avgångar som fick ställas in eller blev försenade under dessa dryga fem timmar är oklart.

– Men tyvärr är det väldigt många. Stoppet kom precis i början av eftermiddagsrusningen, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Ett par tåg som blev stillastående på spåren kunde evakueras snabbt, men på två tåg fick passagerare förbli sittande fram till åtta-tiden på kvällen.

Klockan 21.40 kunde även ett andra spår öppnas, men prognosen är att de två återstående spåren inte kan trafikeras igen förrän under torsdag eftermiddag.

– Så trafiken påverkas under morgondagen. Förmodligen kommer vissa avgångar att ställas in helt så att de tåg som avgår ändå kan göra det utan förseningar, säger Beisi Sundin.

Resenärer uppmanas att gå in på respektive tågbolags hemsida för mer information om sin resa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.