Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-19 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trad-in-i-framtidens-bostad/

STHLM

Träd in i framtidens bostad

Bild 1 av 7 Cederträet ger en levande fasad när det åldras från brunt till grått olika snabbt beroende på hur sol och skugga faller på huset.
Foto: Jesper Jäger-Ärlestad
Bild 2 av 7 I Hagastaden vill Folkhem bygga omkring 220 bostäder i en blandning av hyres- och bostadsrätter. Husen blir nästan lika höga som det högsta trähuset i världen i dag.
Foto: General Architecture
Bild 3 av 7 Mörka trähus på socklar av ljus betong med 50 bostadsrätter planeras i Stadshagen där bergskanterna ska kläs med hus.
Foto: Petra Gipp Arkitektur
Bild 4 av 7 Röda trähus vid Tengdahlsgatan på Södermalm med omkring 50 bostadsrätter ska ge en blinkning om gamla tiders ”söderkåkar”.
Foto: Utopia arkitekter
Bild 5 av 7 ”Drömlyan” är bostäder byggda i moduler som kan passa på många platser, här tänkta i Blacke­berg och Riddersvik.
Foto: Utopia arkitekter
Bild 6 av 7 Vid Heleneborgsgatan på Södermalm finns ett tomrum som kan fyllas med exempelvis ett trähus med 80 bostäder. Tomrummet är dock naturminne.
Foto: General Architecture
Bild 7 av 7 Tjugo våningar höga trähus med 240 bostäder och folkliv i bottenvåningar vid kajen i Loudden kan bli verklighet om tio femton år.
Foto: Tham Videgård

Det gick snabbt att bygga trähusen i Sundbyberg och de blev minst lika bra som trähus­byggarna trodde. Nu ska Stockholm bli en stad där även stora hus byggs med trästomme. ­Folkhem vill bygga 6 000 bostäder i trähus på tio år. Några projekt är nästan klara och ­Folkhem känner att det blåser en ganska frisk miljömedvind kring trähus.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in