Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Träd in i framtidens bostad

Det gick snabbt att bygga trähusen i Sundbyberg och de blev minst lika bra som trähus­byggarna trodde. Nu ska Stockholm bli en stad där även stora hus byggs med trästomme. ­Folkhem vill bygga 6 000 bostäder i trähus på tio år. Några projekt är nästan klara och ­Folkhem känner att det blåser en ganska frisk miljömedvind kring trähus.

De två trähusen vid stranden av Bällstaviken i Sundbyberg sticker ut mot omgivningens hus som är lika höga och lika breda, men traditionella betongbyggen. Fasaden av cederträ ska åldras från brunt till grått och efter ett drygt år ger åldrandet som går olika snabbt i sol och skugga en väldigt levande fasad.

Men det var inte för att skapa ett spännande hus med vacker fasad som Folkhem byggde de åtta våningar höga husen. Det var för att visa att det går att bygga högt med trästomme och för att berätta för Sverige att det är klimatsmart att bygga i trä, att det går snabbt att bygga med trästomme och att träbyggen ger välbehövliga arbetstillfällen i Norrland.

– Vi är lite som missionärer. Vi har tjatat om det här länge och nu verkar det som om allt fler börjar förstå vad vi säger, säger Arne Olsson, vd för Folkhem som är gammal betongbyggare men nu leder ett före­tag som enbart bygger i trä.

– Alla som tänker bara lite fattar att det är bra för miljön om vi använder förnybar skog när vi bygger hus. Det kan vara svårare att förstå hur stor skillnaden är och hur snabbt det faktiskt går att bygga trähus, säger Arne Olsson.

Ett stenkast från de båda trähusen i Sundbyberg står ett lika stort hus byggt av betong. Från bottenplatta till inflyttning tog det sju månader för trähuset, 20 månader för betonghuset. En stor del av hemligheten är att trähusets ytterväggar och golv kommer till trähuset färdiga och torra från en fabrik i Norrland, medan betongstommar ska gjutas och torka – och torka igen.

– Det finns egentligen bara fördelar. Vi får ett bättre inomhusklimat, det låter inte så mycket i bostäderna och jag tror att vi faktiskt blir lite glada av att se trä och känna lukten av trä, säger Sandra Frank, marknadschef på Folkhem som räknar med att minst 6 000 personer från omkring 50 länder varit på studiebesök i husen i Sundbyberg.

Efter Sundbyberg är siktet nu inställt på Stockholm. Folkhem har bildat ett bolag tillsammans med Rikshem som med både ekonomiskt och ideologiskt stöd från pensionsfonder ska satsa massivt på att bygga bostäder i massivt trä i huvudstaden. Politiker, centralt placerade tjänstemän och olika aktörer i byggbranschen har de senaste veckorna fått ta del av en skrift där det nybildade bolaget ­lovar bygga 6 000 bostäder i trähus Stockholm på tio år – både bostadsrätter och hyresrätter – och där en rad arkitektbyråer ritat trähus på flera platser i Stockholm.

– Vi har en markanvisning i Stadshagen och en på Tengdahlsgatan på Södermalm och hoppas snart få en i Hagastaden. De andra projekten är än så länge idéer och förslag från vår sida, betonar Arne Olsson. Han har dessutom lovat Stockholms stad att bolaget kan bygga några hundra bostäder i typhus av trä på någon plats som staden bestämmer för varje markanvisning på en attraktiv plats bolaget får.

6 000 bostäder fram till 2015 låter väldigt mycket, men ska ses mot att Stockholms stads styrande majoritet lovat bygga 40 000 bostäder till 2020. Sandra Frank tycker att Stockholm ska göra som Växjö där det tagits politiska beslut på att 25 procent av alla nybyggen ska vara trähus senast 2015 och minst hälften ska vara av trä senast 2020.

I missionerandet för att bygga i trä talar Arne Olsson och Sandra Frank mycket om att byggmaterialet i ett trähus ingår i ett kretslopp och inte ger upphov till klimatutsläpp, att trä är lättare än betong – väger ungefär en tredjedel – att de går snabbt att bygga och ger arbetstillfällen i skogsbygden. Nyligen hittade de ett nytt argument som de ännu inte använt när de missionerat.

– Vi fick siffrorna för energiförbrukningen under det första året. Vi ligger lägre än de flesta hus som byggts för att vara väldigt energisnåla och då har vi inte satsat något speciellt just på det, säger Arne Olsson som erkänner att han egent­ligen inte vet varför siffrorna blivit så bra.

I Folkhems lilla visningskontor i Sundbyberg finns prover på trästommar och ett bord byggt av trästommar. Inne i lägenheterna har företaget valt att klä stommarna med gips och lägga parkettgolv ovanpå golvstommarna. Sandra Frank är inne på att det skulle bli ännu bättre träkänsla om golvstommar och trästommar inte täcktes över. Massiva trägolv är inget att skämmas över och den som vill kan ju själv täcka över träväggarna. Arne Olsson är mer tveksam.

– Träväggar är för mycket sommarstuga för mig, säger han.

Fakta.

Folkhem har låtit arkitekter rita trähus på 19 platser i Stockholm:

Stadshagen, Tengdahlsgatan på Södermalm och Hagastaden ligger nära i tiden.

Fredhäll, Nytorget, Ålstensskogen, Hammarbyhöjden och Riksby ligger lite längre fram och de tre förstnämnda är inte okontroversiella.

Traneberg, Årstafältet, Blackeberg och Riddersvik kommer troligen inte förrän efter 2020.

Ropstenskajen, Örby, Värtahamnen och Loudden ligger en bit in på 2020-talet.

Nytorps gärde, Skinnarviksberget och Heleneborgsgatan är mer spännande än realistiska. Platserna är kontroversiella.

Renässans för trä

Fram till början av 1900-talet byggdes hus i regel med trästommar. Då kom betongen och stålet in på allvar.

Trästommarnas renässans kan sägas härstamma från Alperna. I Österrike och Schweiz har trästommar alltid varit vanliga även i flerfamiljshus.

Växjö är Sveriges nutida trähusstad med politiska beslut på att minst hälften av alla nybyggen senast år 2020 ska ha trästomme.

I Växjö har man mestadels byggt med trästommar men putsade fasader. I Sundbyberg är såväl stommar som fasad av trä.

De båda husen i Sundbyberg är med sina åtta våningar de högsta trähusen i Sverige.

Det planerade trähuset i Hagastaden blir fyra fem våningar högre.

Det skulle kunnat vara världen högsta trähus men ett bygg­företag i Bergen kom på de högtflygande svenska planerna och lade till ett par våningar på ”Tornet” som just nu byggs i Bergen och blir 14 våningar högt.

Rekordet på 14 våningar kan mycket väl slås om några år eftersom trähusbyggen börjar bli intressant i USA och Kanada. President Barack Obama har anslagit ett ansenligt antal dollarmiljoner för att utveckla trähusbyggandet.

Fakta.

Tidigare beräknades byggprocessen stå för 15–20 procent av ett bostadshus klimatpåverkan. Undersökningar vid KTH har enligt Vetenskapsradion kommit fram till att det i dag rör sig om omkring 50 procent. Forskarna ska nu bland annat studera trähusen i Sundbyberg, där produktionen inte alls påverkar klimatet lika mycket som produktionen av betonghus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.