Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trädodling i Hässelby blir trädgårdsstad

Kvaliteten har fått styra när Riddersvik har planerats. Det blir låg bebyggelse och mycket grönska.
Kvaliteten har fått styra när Riddersvik har planerats. Det blir låg bebyggelse och mycket grönska. Foto: Illustration: Wallfast, arkitekt Kjellander Sjöberg

Den gamla trädskolan i Riddersvik i Hässelby ska bebyggas med nära 600 bostäder. Efter en tävling där priset inte betydde ett dugg ska åtta byggherrar bygga upp en trädgårdsstad.

Riddersviks trädskola som i flera decennier försett Stockholms parker och gator med träd lades ned 2008. Åtta år senare har planeringen av ett bostadsområde kommit så långt att åtta byggherrar utsetts efter en markanvisningstävling.

– Det är den första markanvisningstävling av hyggligt stort format som vi genomfört utan att priset för marken är en faktor, betonar stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Sammanlagt lämnades 32 förslag till bebyggelse i de olika delområdena in. Stockholms stads exploateringskontor satte fasta priser på marken och förslagen bedömdes enbart utifrån andra kriterier, som arkitektur, boendemiljöer och förmågan att tolka inriktningen ”trädgårdsstad”.

Riddersvik ska bli en modern trädgårdsstad, men kommer inte enbart att bebyggas med småhus med täppa på baksidan som äldre trädgårdsstäder. Här blir det totalt omkring 560 bostäder i en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, egnahem och ett vårdboende. Men intrycket av bostadsområdet ska vara låg bebyggelse och mycket grönska. En aspekt har också varit att bostäderna ska förhålla sig till Riddersviks gård med herrgård med 250 år på nacken, en rad andra äldre byggnader och en engelsk park.

– Det är en väldigt känslig kulturmiljö. Min klara uppfattning är att det kommer att bli en utmärkt modern trädgårdsstad och att gårdsmiljön inte förstörs av de hus som ska byggas, säger Roger Mogert.

Detaljplanen för området väntas bli klar för beslut i vinter eller vår. Om det inte blir en juridisk process kring planen, vilket det ofta brukar bli, kan det bli byggstart bara drygt tio år efter beslutet att bebygga Riddersvik.

Fakta. Åtta byggherrar vann

De som får bygga i Riddersvik är Hauschild & Siegel, Ikano bostad AB, Besqab, Wallfast, Svenska Hem i Bromma Mark XXIV AB, Innovation Properties Sverige AB i samarbete med Västkuststugan AB , Småa AB och Vivere Fastigheter AB.

Många etablerade stora byggherrar ratades, främst för att de helst ville bygga för högt och för tätt.

Källa: Exploateringskontoret

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.