Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 04:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/traffades-av-raket-i-ansiktet-polisen-varnar-for-vardslosa-ungdomar/

STHLM

Träffades av raket i ansiktet – polisen varnar för vårdslösa ungdomar

En person i Farsta träffades av en raket i ansiktet på fredagskvällen. Strax före kastade ungdomar smällare efter en hundägare i Västerhaninge.

Nu varnar Stockholmspolisen för att barn och ungdomar avfyrar fyrverkerier på ett vårdslöst sätt på flera platser i länet.

De senaste dagarna har det inträffat en rad incidenter med fyrverkerier. 

I onsdags fick polisen larm om att ungdomar i Skarpnäck avfyrade fyrverkerier mot personer. När polisen kom till platsen blev de attackerade med smällare. Ingen person uppges ha skadats, men polisen har inlett en förundersökning och en person är misstänkt.

Vid 20-tiden på fredagskvällen fick en hundägare i Västerhaninge en smällare kastad efter sig, efter att ha sagt till ett gäng ungdomar att sluta kasta fyrverkerier. Hundägaren blev dock inte träffad. 

– Polis på plats har kontrollerat ett antal personer, men jag vet inte om de har kunnat knyta dem till händelsen. Det kommer att upprättas en anmälan om ofredande, säger Anna Westberg på Stockholmspolisens ledningscentral.

Kort därefter fick polisen samtal om att en person hade fått en raket rakt i ansiktet i Farsta. Någon tillhörande ett ungdomsgäng i 15–20-årsåldern ska ha avfyrat pjäsen.

– Tack och lov blev personen bara lindrigt skadad, det ska ha varit svullnad i ansiktet. Vårdpersonal ska ha varit på platsen, men personen behövde inte åka till sjukhus. Vi har upprättat en misshandelsanmälan. 

Enligt polisen är den vårdslösa hanteringen av fyrverkeripjäser inte nytt för i år. Men nu har det satt i gång inför nyår. Polisen har tagit fyrverkerier och smällare i beslag på flera platser i länet.

– Det verkar nästan uteslutande vara ungdomar. 

Fyrverkerier som riktas mot personer och träffar kan resultera i en anmälan om grov misshandel. Riktas de mot blåljuspersonal kan det bli tal om brottsrubriceringen försök till våld mot tjänsteman eller våld mot tjänsteman.