Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trafikborgarrådet: Snöröjningen har inte fungerat

Foto: Henrik Montgomery / TT

Stadens satsning på jämställd snöröjning skulle göra det lättare att ta sig fram på trottoarerna. Men det slutade med fiasko i samband med det stora snöovädret. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är självkritisk.

Förra vintern införde Stockholms stad jämställd snöröjning. Konkret handlar det om att kollektivtrafikstråk samt gång- och cykelvägar prioriteras framför bilvägar. Detta mot bakgrund av att kvinnor går och cyklar i högre utsträckning än män som istället väljer bilen.

Veckans snöoväder innebar ett elddop för röjningsmodellen. Men det blev snabbt tydligt att den inte tillämpades alls. På DN.Åsikt skriver läsaren Carl Edelhjelm att det var just kvinnor som drabbades allra hårdast av snökaoset.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) erkänner utan omsvep att den jämställda snöröjningen inte har fungerat.

– Gångvägar och cykelbanor har inte röjts i den omfattning som det är tänkt med prioriteringsordningen, säger Daniel Helldén.

På sjukhusen är det fortsatt hårt tryck på ortopedavdelningarna efter snöfallet. Under en normal vecka i november har ortopedakuten på Danderyds sjukhus runt 50 sökande per dygn. Den 9 november sökte 108 personer vård på ortopeden. Även på Sankt Görans sjukhus har man fått ta hand om stora mängder halkrelaterade olycksfall, under onsdagen inkom 83 fall och på torsdagen 93 fall. Sjukhuset uppger att det även i dag, fredag, fortsätter att komma in många skadade personer.

– Jag beklagar hemskt mycket de som har skadat sig. Tanken är att man lättare ska kunna ta sig fram som gående vid den här typen av snöfall. Det är inte bra att vi inte lyckats med det. Vi har anslagit mer i pengar i budgeten vi ska ta i nästa vecka, säger Daniel Helldén.

Han kan emellertid inte precisera problemen med de senaste dagarnas snöröjning.

– Jag har begärt en krisrapport för att få veta vad som har hänt de här dagarna. Har det fallerat någonstans så ska vi rätta till det. Med den rapporten hoppas vi att vi ska kunna göra det bättre nästa gång.

Var ligger ansvaret?

– Till syvende og sidst ligger ansvaret för snöröjningen på mig. Det är min skyldighet att se till att kontoret gör det som vi säger i våra direktiv. Det är mitt ansvar att se till att det här löser sig.

Är du självkritisk?

– Ja, det kan vi väl säga.

Vad vill du säga till dem som är besvikna på snöröjningen?

– Jag beklagar att stockholmarna har drabbats och att man har haft problem att röra sig i stan och ta sig till jobb och skola. Jag ska göra mitt yttersta för att vi inte behöver uppleva den här typen av kaos igen. Stora snöoväder innebär alltid problem. Men det ska inte vara som att det har varit nu.

Läs mer: ”Kvinnorna drabbades hårdast av snöfallet”

Mer om snökaoset

• Nio alternativ till feministisk snöröjning
Stockholms ”feministiska snöröjning” har inte fungerat som tänkt, medger trafikborgarrådet nu. DN:s Viktor Barth-Kron och Andreas Nordström tipsar inför resten av vintern om några andra ideologiska inriktningar att testa.

• ”Dåliga däck värre än bristande snöröjning”
Hårdast drabbade av onsdagens snökaos: de som akut behövde ta sig till sjukhus. En av de längsta ambulanstransporterna tog sex timmar, från en adress i Roslagen till Danderyds sjukhus.

• Tamsons (M): Stockholm behöver en krisledare
Trafiklandstingsrådet vill utse en krisledare som kan ta helhetsansvar för alla samhällsfunktioner i hela Stockholms län i akuta kriser som under veckans snökaos.

• Landshövdingen ska utvärdera länets samverkan efter snökaoset
Landshövdingen ska nu utvärdera länets samverkansinsatser efter snökaoset. Men någon krisledare som trafiklandstingsråd Tamsons efterlyser tror hon inte på.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.