Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Trafikkaos i snöyran – stora störningar i buss- och flygtrafik

Det är stora störningar i flygtrafiken på grund av snövädret. I Stockholms län är i stort sett all busstrafik inställd. Spårtrafiken klarade snön bättre – men inte utan bekymmer.

Snöovädret skapar stora trafikstörningar för stockholmarna. Flygtrafiken från många flygplatser berörs, med många förseningar och inställda avgångar. Många stockholmare hade också svårt att ta sig till jobbet under morgonen och förmiddagen. All busstrafik runt om i länet är inställd nu på förmiddagen som en följd av halka och snöväder. I innerstan är det bara stombussarna 1-4 som går.

– Så kommer det nog att vara nu innan det är röjt. På spårsidan ser det lite bättre ut, men det gäller att ha god tid på sig, säger Fredrik Cavalli Björkman på SL:s pressjour.

Skidor hade troligen varit det bästa transportmedlet till jobbet för många stockholmare i dag på onsdagsmorgonen. Ymnigt snöfall och temperaturer kring noll grader ställer alltid till ett elände på gator, vägar trottoarer och cykelbanor. Att snön i år kom när vi egentligen borde ha haft senhöst med en handfull plusgrader gör inte saken bättre.

Resenärer som satsade på bussen från södra delen av länet in mot stan ångrade sig snart. Janne Rosén från Tullinge har öppnat sin laptop på 726:ans buss från Huddinge sjukhus som sniglar fram i snödrivorna mot Älvsjö station. Resan tar cirka en timma mot normala 20 minuter.

– Jag och min fru tog bilen till Huddinge sjukhus, och det var som att köra båt ungefär. Jag jobbar i Liljeholmen, men nu funderar jag på att vända hem i stället. Annars kanske man måste sova över på jobbet, säger Janne Rosén, som arbetar med signalsystem, och redan kan förutspå vad som kommer att hända med tågväxlarna.

– När det blir så här packas växlarna igen av snön som blir till stenhård is. Det finns värme i växlarna, men de fungerar bara till en viss gräns. Sedan sluter sig inte växeln och då går det inte att köra.

Det känns som om trafikkaoset ökat de senaste tio åren. Det är som att man inte byggt i den takt som det flyttat in folk till Stockholm,

Väl framme i Älvsjö nås många resenärer av beskedet är busstrafiken är inställd. Det blir som en kamp mot klockan att chansa på ett färdmedel som fungerar. Pendeltågen går fortfarande, mot Årstaberg där man kan byta till Tvärbanan. Däremot stannar Tvärbanan i Liljeholmen. En röst i högtalaren informerar:

"Vi kan inte köra vidare på grund av ett växelfel i Alvik. Det är kö och tyvärr har vi ingen prognos. Men vad kan man vänta sig en dag som denna..."

– Det är ju helt fantastiskt! säger en resenär som just klivit in i vagnen. Utanför på perrongen står snart en karavan av tvärbanetåg på vänt.

Busstrafiken har med all sannolikhet inte fungerat perfekt någonstans i länet. I Stockholms innerstad ställdes alla busslinjer utom blåbussarna 1-4 in för att det skulle finnas en chans att klara i alla fall en del av trafiken. Vid niotiden togs alla ledbussar ur trafik och stombusslinjerna trafikerades med ”vanliga” bussar som klarar snö och halka bättre än ledbussar.

Vid Stora Essingen väntar Björn Friberg på bussen. Han har redan åkt först pendeltåg från Västerhaninge, sedan tvärbana på morgonen.

– Det har gått bra, hittills. Sedan får man se hur man kommer hem. Ibland jobbar jag hemifrån. Det känns som om trafikkaoset ökat de senaste tio åren. Det är som att man inte byggt i den takt som det flyttat in folk till Stockholm, säger han.

Utanför tullarna drogs en rad hållplatser in för att det var extra halt på dem och i stort sett alla linjer gick med förseningar och högst oregelbunden trafik. På en del håll är det ännu värre.

All busstrafik i Järfälla ställdes in redan före morgonrusningen. I Nynäshamn, Botkyrka och Huddinge gick vid niotiden bara ett fåtal bussar på några få linjer. Resten kördes till bussgaragen för att vänta på nya direktiv från trafikledningen. I Norrtälje drogs flera busslinjer in helt och trafiken på övriga var oregelbunden. I Upplands Väsby och Sigtuna var förseningarna i genomsnitt ungefär en timme.

Spårtrafiken stod inte lika stilla i snön, men även på spåren ställdes turer in och förseningarna var påtagliga. På Roslagsbanan uppstod flera växelfel som gjorde att de flesta tåg var åtminstone 15-20 minuter försenade och en del tåg helt inställda. Även pendeltågen, Lidingöbanan och Saltsjöbanan drogs med påtagliga förseningar.

Tekniska fel gjorde att Tvärbanan i morgonrusningen vände tidigare än vanligt i Hammarby Sjöstad och tunnelbanans gröna linje drabbades av strömfel tidigt på morgonen som ledde till förseningar även senare i rusningstrafiken.

Spårväg City ser ut att ha klara morgonrusningen väl och båttrafiken rapporterar inga märkbara förseningar.

När det gäller personbilstrafiken rör det sig långsamt, enligt polisen.

– Det tar längre tid än vanligt att åka till jobbet eftersom folk anpassar avstånd och hastighet, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen i Stockholm.

Än så länge har emellertid inga allvarliga olyckor inrapporterats.

– Det är en del lastbilar, personbilar och bussar som har blivit stående. Några har åkt i diket. Men jag har inte fått kännedom om någon allvarligare olycka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.