Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Trafikkaos väntar på Gröna linjen i sommar

Foto: Alexander Mahmoud

Nu ska det byggas och grävas på Gröna linjen. Sträckan mellan Slussen och T-centralen stängs helt under två veckor i juli. Dessutom kommer gröna linjen söderut ha reducerad trafik från juni till augusti.

Längre, trängre och stökigare resor väntar resenärerna på Gröna linjen söder om Slussen i sommar, enligt trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting. 

– Resan blir längre, det blir trängre, och det kommer att vara stökigt, säger Mikael Nysten, chef för tunnelbanan för trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting.

– Det kan bli upp till fyra byten för den som kommer från Skarpnäck och Farsta. Det är ordentliga störningar, fortsätter Mikael Nysten. 

Illustration: SL

Landstinget passar på att göra tre saker under sommarperioden. Dels byter man ut två plattformar - en vid Gullmarsplan och en vid Skärmarbrinks tunnelbanestation. Dels kommer Söderströmsbron mellan Gamla stan och Slussen att stängas av under två veckor i juli. Mellan 16 juli och 30 juli kommer inga tåg alls att trafikera Gröna linjen mellan Slussen och T-centralen.

Under samma period passar Förvaltningen för utbyggd tunnelbana (FUT) på att göra förberedande arbeten vid Gullmarsplan. Något som inte kommer att medföra betydande besvär för resenärerna.

Läs också: Fler bebisar och pensionärer i Stockholm

Syftet med arbetet är att tillgänglighetsanpassa och öka säkerheten på perrongen. På bron mellan Slussen och Gamla stan handlar arbetet om att öka livslängden –metallbalkarna behöver bytas ut – och om allt går som det ska behöver balkarna inte bytas ut på 60 år efter sommarens insatser, enligt Lars Devero, projektledare för Slussenarbetet. 

– Vi byter ut mot rostfritt stål så att vi slipper underhållet mer frekvent, säger han.

Foto: SL

Om du bor i Björkhagen och mellan 16 och 30 juli ska åka tunnelbana till Rådmansgatan kommer du först att tvingas byta vid Skärmarbrink, sedan vid Gullmarsplan, Slussen och slutligen vid T-centralen för att komma rätt. 

En resväg som i vanliga fall tar 17 minuter kommer nu att ta mellan 50 och 60 minuter, enligt MTR:s trafikinformationschef Jakob Enqvist.

– För att det inte ska bli för trångt får personer som kan välja alternativa resvägar gärna göra det. Kolla reseplaneraren. Där uppdateras alltid störningsinformationen direkt, säger han. 

Läs också: Lotta har suttit försenad i 485 timmar

SL kommer att sätta in ersättningsbussar som går i rusningstid mellan Skarpnäck och Gullmarsplan samt mellan Kärrtorp och Gullmarsplan. På morgonen går bussarna mot Gullmarsplan och på eftermiddagen går bussarna åt andra hållet. 

Rättelse: I en tidigare version stod det fel datum för avstängningen i ingressen. DN beklagar felet.

Fakta.Sommarens arbeten på gröna linjen

Plattformsbyten på Gullmarsplan och Skärmarbrink: 11 juni till 19 augusti. Reducerad trafik på gröna linje 17. Ersättningsbusar mellan Skarpnäck och Gullmarsplan samt mellan Kärrtorp och Gullmarsplan i rusning.

Upprustning av Söderströmsbron: 16 juli till 30 juli. Resande hänvisas till röda linjen eller alternativa resvägar. 

Förberedande arbeten för nya tunnelbanan vid Gullmarsplan: 11 juni till 19 augusti. Ska inte påverka trafiken mer än det övriga. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.