Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trafikkontorets it-tekniker har lyckats återskapa de mejl som en enhetschef raderat

Foto: Googlemaps

DN har under flera dagar kunnat avslöja en rad oegentligheter på Trafikkontoret i Stockholm, bland annat att två tjänstemän gynnat sig själva eller närstående i samband med inköp. 

En chef har attesterat fakturor för över en kvarts miljon kronor till sitt eget bolag. Han har också låtit sig bjudas på golfevent av ett byggmaterialbolag. En annan medarbetare anlitade en av stadens leverantörer till sin privata sommarstuga.

I förra veckan arbetsbefriades enhetschefen, men han kunde ändå komma åt sin mejlkorg fram tills att han ”stängdes av” två dagar senare, något DN kunde berätta i går.

– Innan vi rent formellt hade möjlighet att stänga av honom så hade han möjlighet att radera mejl. Det ser ut som att han har gjort det, sa avdelningschefen Lars Jolérus då.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till att Trafikkontoret inte hindrade enhetschefen från att manipulera eller radera bevis, genom att ta ifrån honom arbetsdatorn.

Läs mer: Chef på Trafikkontoret tros ha raderat känsliga mejl

Men enligt trafikdirektör Jonas Eliasson hade det inte spelat någon roll eftersom chefen kunnat radera mejl även på andra sätt:

– Mejl kan lika lätt raderas från en web-klient eller en telefon, till exempel. Det som spelar roll är inloggningsuppgifterna, och dem kan man inte ”ta ifrån” folk innan en formell avstängning är gjord.

Nils Funcke:

– Även om personen kunde ändra i e-post korgen skulle den kunna innehålla dokument som kastar ljus över vad som skett, säger han.

Han tillägger:

– Den anställdes e-post borde ha säkrats från ändringar genom att till exempel begränsa hans behörighet att ta bort e-brev. Eller i avvaktan på beslut ta bort hans behörighet att använda e-posten i avvaktan på formellt beslut om avstängning.

Läs mer: Anlitade stadens byggkonsult till sin privata sommarstuga

Tidigt i går kväll lyckades it-tekniker Trafikkontoret dock återskapa de mejl som DN har begärt ut.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.