Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 21:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trafikregionradet-stoppar-biljettkontrollerna-i-sl-trafiken/

STHLM

Trafikregionrådet stoppar biljettkontrollerna i SL-trafiken

”Jag tycker inte att det är rimligt att jobba med biljettkontroller nu”, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.
Foto: Magnus Hallgren

SL har fått hård kritik för att de fortsätter att kontrollera biljetter mitt under coronakrisen. Nu stoppar trafikregionrådet alla riktade biljettkontroller i trafiken.

– När en biljettkontrollhök som jag säger att det inte är rimligt att jobba med biljettkontroller nu, då är det allvar, säger Kristoffer Tamsons (M).

SL fick skarp kritik av Folkhälsomyndigheten förra veckan sedan antalet avgångar i busstrafiken i rusningstid kapats betydligt vilket i sin tur medförde att risken för smittspridning ökade. Under torsdagen i förra veckan fick SL uppdraget av trafikregionrådet att, utöver trafikförstärkningar, även att se över biljettkontrollanternas arbetsuppgifter.

– Vi befinner oss i ett exceptionellt läge och då måste man vända på alla stenar och ompröva det mesta i hur man arbetar. I måndags drog SL ned biljettkontrollerna till ett minimum och inom kort kommer man bara att ingripa vid uppenbar plankning, om någon hoppar över en spärr eller liknande, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

Biljettkontrollanterna ska i stället arbeta med att informera resenärer och minska trängseln i trafiken.

– Biljettkontrollanterna ska ge stöd i trafiken, svara på frågor från resenärer och hålla koll på och föra statistik över antalet resenärer vid större trafikpunkter där det finns risk för trängsel, säger Kristoffer Tamsons.

Biljettkontrollerna har varit ditt rättesnöre, varför stoppar du dessa nu?

– När en gammal biljettkontrollhök som jag säger att det inte är rimligt att under rådande omständigheter jobba med biljettkontroller, då är det allvar. Nu ska biljettkontrollanterna göra annat, och möjligtvis ingripa vid uppenbar plankning och tjuvåkning.

Många har provocerats av att biljettkontrollerna fortsatt under krisen?

– Ja, vi lever i en tid med mycket oro och då måste vi ändra arbetssätt för att möta människors behov. Vi ska visa sunt förnuft, omtanke och medmänsklighet och göra allt för at upprätthålla kollektivtrafiken, som är hjärtat av Stockholm.

Finns det inte en risk för att ännu färre betalar i trafiken som redan blöder?

– Vi riktar nu en vädjan till stockholmarna att göra rätt för sig i SL-trafiken. Den som nu tycker att det är rätt tid att tjuvåka ska vara medveten om att den inte bara stjäl pengar från trafiken, utan den stjäl pengar från vårdpersonal, intensivvård och coronapatienter. Det ska den personen ha på sitt samvete. Nu ska vi vara solidariska och visa omtanke genom att göra rätt för oss.

Varför får man inte tillbaka pengar för SL-kort när ni uppmanar folk att inte åka med SL?

– Jag tycker att vi ska titta på någon form av kompensation framöver, och det uppdraget har förvaltningen också fått. Men den frågan måste invägas mot regionens alla andra behov och just nu behövs alla resurser inom sjukvården. Men resenärerna kommer att få svar även på denna fråga när vi vägt in alla regionens behov och kan ge ett samlat besked, säger Kristoffer Tamsons.

Läs mer: SL uppmaning efter kritiken: Undvik att åka kollektivt!

Läs mer: V: stoppa SL:s biljettkontroller i Coronakrisen

Ämnen i artikeln

SL
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt