Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Trafikstoppet kan kosta SL miljoner

Medan busstrafiken i Stockholms län börjar komma igång så kan SL komma att krävas på miljonbelopp i resegaranti av resenärer som drabbats av trafikproblemen under dagen.

Det hör inte till vanligheterna att busstrafiken i Stockholms län ställs in i den stora skala som skedde under fredagen.

SL-resenärer som drabbas av mer än tjugo minuters försening kan ha rätt till ersättning från SL, enligt bolagets resegaranti, även om följande formulering om undantag står att läsa på SL:s hemsida: ”Om Stockholms län drabbas av extrema väderförhållanden, som väldigt kraftiga snöoväder, hårda stormar eller omfattande översvämningar som påverkar all trafik, gäller inte resegarantin.”

Men det senaste snöfallet över 08-området räknar SL inte till denna extrema väderkategori.

– Resegarantin gäller fullt ut, det är ju nu den behövs som allra mest, säger pressansvarige Jesper Pettersson till DN.se.

Resegarantin kan ge en resenär upp till 800 kronor och gäller för den som riskerar att bli mer än tjugo minuter försenad på grund av att tåget eller bussen inte kommer i tid. Resenären ska då inkomma med sitt ärende till SL inom tre månader, och bifoga exempelvis taxikvitto.

De allra flesta ärendena kommer ändå in under vintermånaderna. Förra året betalade SL ut runt 18 miljoner kronor i resegaranti – de allra flesta fallen anmäldes under februari. Även då, för ett år sedan, drabbades länet av snökaos.

– Hittills den här vintern har vi inte fått in ärenden om resgaranti i någon större omfattning. Men vi har inte heller haft trafiklägen som den här morgonen hittills i vinter heller, säger Jesper Pettersson på SL.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.