Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 19:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trafikverket-utreder-elfel-i-pendeltagstrafiken-i-en-manad/

STHLM

Trafikverket utreder elfel i pendeltågstrafiken – i en månad

Resenärer med pendel- och fjärrtåg har prövats hårt av de många elfelen under den gångna veckan.
Resenärer med pendel- och fjärrtåg har prövats hårt av de många elfelen under den gångna veckan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pendeltågstrafikanterna har tvingats genomlida omfattande förseningar den senaste veckan. Orsaken ett flertal elfel. Nu ska Trafikverket utreda vad elproblemen beror på.

Anton Säll
Rätta artikel

Flera elfel i närheten av Årstaberg har gjort livet svårt för resenärer med både pendel- och fjärrtåg i södra Stockholm den senaste veckan. Anläggningen och elledningarna ligger under Trafikverkets ansvar, vilket har medfört att SL stått maktlösa när problemen har uppstått.

Bara i onsdags uppstod två olika elfel vid Årstaberg. Felen fick till följd att flera tåg ställdes in och stora förseningar drabbade resenärerna under i stort sett hela dagen.

Nu ska Trafikverket utreda vad som egentligen har hänt. Den första bedömningen från myndighetens sida är att felen inte hör ihop – detta trots att båda felen är elfel och trots att de verkar ha uppstått på samma ställe. Det säger Fredrick Bäckman, presskommunikatör på Trafikverket.

– Den senaste informationen vi fått är att det är elfel, men av väldigt olika art. Utredningen får visa vad som har hänt, säger Fredrik Bäckman.

Men det kommer att ta tid innan frågan är utredd. Trafikverket beräknar att utredningsarbetet kommer att pågå i åtminstone en månad.

– Ja, vi har tillsatt en utredning. Den är ej klar förrän tidigast om en månad, så den kommer pågå ett tag, säger Fredrik Bäckman.