Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 08:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trangsel-pa-stan-oroar-folk-har-slappnat-av/

STHLM

Trängsel på stan oroar: ”Folk har slappnat av”

Bild 1 av 2
Foto: Magnus Hallgren

Vårtemperaturer har nått Sverige – och nu kommer varningar från flera håll om trängsel på stan, på restauranger och i parker.

Trots Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Folk har slappnat av. Men vi måste hålla ut och undvika att träffas på det sättet, Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

TT Text

”Undvik trängsel” – det är ett av budskapen som upprepats gång på gång från Folkhälsomyndighetens sida de senaste veckorna.

Men inte alla följer dessa rekommendationer.

Nytorget på Södermalm och Stureplan på Östermalm i Stockholm är bara två av platserna där det rapporterats om trängsel under helgen.

Enligt Anna Starbrink (L) har hon fått flera samtal om problematiken och dessutom själv noterat den.

– Ja, man ser ju det när man är ute och det är inget problem att folk går ut. Men man måste hålla avstånd. En del glömmer nog bort det, säger Starbrink.

– Många är ju sociala människor och gillar att umgås. Men nu är det bara så att vi måste följa de här tråkiga pekpinnarna från Folkhälsomyndigheten, det är inte så svårt, fortsätter hon.

Också polisen på Södermalm rapporterar om trängsel på stadsdelens krogar i helgen.

”Vi kunde med lätthet konstatera att ett flertal krogar hade långt över det rekommenderade antalet gäster”, skriver polisen bland annat på sin Facebook-sida.

Restauranger riskerar att förlora tillståndet om man inte efterföljer de nya reglerna om trängsel, som bland annat säger att besökare ska äta och dricka sittande vid bord och hålla avstånd mellan varandra.

Sedan 7 april har miljöförvaltningen i Stockholm gjort över 200 tillsyner på restauranger och krogar där trängsel och kösystem i synnerhet granskas. Av dessa finns runt 30 stycken anmärkningar varav tre är från i torsdags.

Lördagens rapporter har däremot inte hunnit sammanställas i sin helhet. Men miljöförvaltningens talesperson Peter Brådenmark säger att utvecklingen går åt rätt håll.

– Ja, det tror jag. Vi har en bra dialog med de flesta och får ett väldigt positivt bemötande från krögarna, säger han.

Och stockholmarna är inte ensamma om att trängas. Även i Göteborg har miljöförvaltningen inspekterat huruvida Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs på stadens krogar. Enligt avdelningschefen Angelica Winter har resultatet av helgens kontroller varit blandat.

– Många restaurangägare har anammat föreskrifterna och vill göra rätt för sig. Men man har också sett brister, säger Winter.

Hon beskriver helgens inspektioner som en insats för att informera och observera hur situationen ser ut. Och Angelica Winter utesluter inte att fler inspektioner kan följa i framtiden.

– Det är mycket möjligt. Det beror på utfallet, säger hon.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt