Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

”Trängselskatten borde fördubblas”

Efter DN:s kartläggning av trafikkaoset i Stockholm kräver nu flera tunga politiker en kraftig höjning av trängselskatten.

– Avgiften måste anpassas bättre, säger borgarrådet Per Ankersjö (C).

Dagens Nyheter presenterade i går nya siffror som visar hur trafikkaoset i Stockholm ökar. Att köra E 4 söderifrån in mot stan i rusningstid tar 60 procent längre tid nu än 2006. Artikeln har väckt starka reaktioner och över hundra läsare har kommenterat nyheten på DN.se.

Samtidigt väcks nu ett gammalt nätverk av politiker som vill att trängselskatten höjs kraftigt till nytt liv.

”Borgerligt ja till trängselavgifter” samlade borgerliga politiker och opinionsbildare i samband med folkomröstningen i Stockholm för fem år sedan. Där ingick flera namnkunniga politiker som bland annat skrev debattinlägg i DN och medverkade i tv-sammanhang.

Efter omröstningen lades nätverket ned – men startar nu sin verksamhet igen efter DN:s granskning.

– Det har blivit uppenbart att avgiftsnivåerna är alldeles för låga. Det finns stort utrymme för höjning. Det är svårt att säga exakt belopp, men vissa tider kan det säkert handla om en fördubbling, säger stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö (C), ordförande i nätverket.

Vice ordförande i nätverket är kristdemokraten Anders Wijkman som tidigare satt i Europaparlamentet.

Röster höjs även om att införa en trängselskatt på andra håll i Stockholmsområdet. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill att Essinge­leden ska avgiftsbeläggas för att minska trängseln.

– Då skulle det inte behöva vara några köer. Jag tror att alla partier inser att det är nödvändigt, säger Per Bolund, MP-oppositionsråd i Stockholm.

Trafikkaoset togs även upp under riksdagens frågestund i går. Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich undrade varför regeringen inte hjälper till att förstärka kollektivtrafiken i Stockholm:

– Jag refererade till DN:s artikel – vägarna är verkligen igenproppade. Det krävs alternativ. Tunnelbanan är det effektivaste sättet att avlasta – och jag vill att regeringen bidrar till investeringar i tunnelbanan, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.