Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trängselskatten föreslås höjas med 75 procent

Essingeleden i Stockholm föreslås omfattas av trängselskatt från 2016, samtidigt som beloppen höjs.
Essingeleden i Stockholm föreslås omfattas av trängselskatt från 2016, samtidigt som beloppen höjs. Foto: Sara Moritz

Det kommer bli dyrare att köra bil i Sveriges två största städer. Trängselskatterna ska höjas i Göteborg och Stockholm enligt regeringens plan – som mest med 75 procent.

Trängselskatt infördes i Göteborg för ett år sedan. I Stockholm gjordes ett försök första halvåret 2006 innan skatten permanentades den 1 augusti 2007. Nu föreslås för första gången höjningar av beloppen. Det rapporterar Sveriges Television.

För Göteborgs del finns sedan tidigare en beslutad höjning från dagens 8, 13 och  18 kronor, beroende på tidpunkt, till 10, 16 och 22 kronor. Ändringen av taxan gäller från 1 januari 2015.

Mycket kraftigare höjningar väntar i Stockholm ett år senare. Enligt SVT Nyheter föreslår regeringen dagens 10, 15 och 20 kronor till 15, 25 och 35 kronor. Som mest en 75-procentig höjning.                                          

– I Stockholm har nivåerna legat på samma nivå sedan trängselskatterna infördes på försök 2006. Så det kanske är på tiden att nivåerna justeras, säger Eva Rosman, pressansvarig på Transportstyrelsen till SVT Nyheter.

Samtidigt föreslås att skattezonen utvidgas till att omfatta även Essingeleden.

Trängselskatterna ska bidra till att finansiera tunnelbanan i Stockholm, och en ny biltunnel och bro i Göteborg.

Sedan trängselskatterna infördes har biltrafiken minskat i båda städerna. I Göteborg med omkring 11 procent och i Stockholm mellan 18 och 22 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.