Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Trängselskatten minskade trafiken

Trafiken på Essingeleden har minskat med cirka 11 procent jämfört med i december.

Det visar de första siffrorna sedan trängselskatten infördes vid årsskiftet.

Trafikverket kan nu visa de första resultaten för hur trängselskatten påverkat trafiken på Essingelden. Mätningarna gjordes under förra veckan och visar att med 12 procent i innerstaden och 11 procent på Essingeleden.

Själva trängselskatten beräknas stå för 5 procent av minskningen för innerstaden och 8 procent på Essingeleden.

– Det ser väldigt positivt ut. Vi har nått de mål som är uppsatta på dygnsnivå, säger Birger Höök, projektledare på Trafikverket för införande av Trängselskatt på Essingeleden.

Men han betonar samtidigt att siffrorna måste tolkas med en viss försiktighet. Det handlar bara om fem dagars mätning under en trafik som normalt har mindre trafik än andra tider på året.

Trafikminskningen är ungefär lika stor i högtrafik som under betaltid.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.