Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-31 04:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trangselskatten-pausas-inte-pa-grund-av-pandemin/

STHLM

Trängselskatten pausas inte på grund av pandemin

Trängselskatten kommer inte att pausas i Stockholm och Göteborg.
Foto: Magnus Hallgren

Det blir ingen coronapaus av trängselskatten i Stockholm och Göteborg. Samtalen som planerades mellan regeringen och företrädarna för städer och regioner blir inte av, Stockholm är inte längre intresserat.

TT Text

– Jag konstaterar att det nu ges tydliga signaler från Stockholmsregionen om att man inte längre tycker att det är aktuellt att ta bort trängselavgifterna. Därför finns det ingen anledning att ha ett möte, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) efter att ha fått nej tack på sin inbjudan till samtal från huvudstadens företrädare.

Eneroth bjöd häromdagen in politiker från Stockholm, Göteborg och Västra Götalandsregionen till ett digitalt möte den 29 maj.

I ett brev skriver Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M), Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M), trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) och fem ytterligare moderata kommunstyrelseordföranden i Nacka, Österåker, Solna, Järfälla och Vallentuna att de inte längre ser något behov av ett möte om det.

Som skäl för det anger de att smittspridningen börjar avta och statsministern redan den 28 april, som de uppfattade det, sade definitivt nej till att pausa trängselskatten.

Ett skäl som angavs tidigare för en paus var att människor avråddes från att åka kollektivt, inte minst vårdpersonal, och att de borde slippa skatt om de tvingades ta bilen i stället.

Brevskrivarna anser att ett möte i stället borde handla om vem som ska betala de kraftiga fördyringar av utbyggnaden av tunnelbanan i Stockholm. De talar om nio miljarder i ökade kostnader och de vill ha ett besked av regeringen om framtiden.

Infrastrukturministern anser att den frågan får tas i annan ordning.

Läs mer: Biltrafiken ökar igen i Stockholm – köerna är tillbaka

Läs mer: Kraftigt höjd trängselskatt – men liten trängseleffekt