Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Transaktivister intog Socialstyrelsen

En scen i form av en stol ställs fram och vem som helst får framträda. Vissa sjunger, andra läser upp poesi. Yolanda Bohm ställer sig och rappar.
En scen i form av en stol ställs fram och vem som helst får framträda. Vissa sjunger, andra läser upp poesi. Yolanda Bohm ställer sig och rappar. Foto: Thomas Karlsson

Ett 50-tal aktivister intog Socialstyrelsens lokaler på Kungsholmen under måndagen i syfte att förbättra situationen för transpersoner i Sverige.

”Inga kompromisser! Inga tomma löften! Inga politiker mellan våra ben!”. Mantrat ljuder i entrén till Socialstyrelsens lokaler, som ett 50-tal aktivister från föreningen Transförsvaret har ockuperat under måndagseftermiddagen. Slagorden syftar på den utdragna process som transpersoner måste genomgå för att juridiskt byta kön. Föreningen har skickat in en kravlista som vädjar om transpersoners rättigheter till berörda politiker. Nu är det dags att få svar, anser gruppen.

– Vi är trötta på att ignoreras och att ingenting händer. Vi är bara en del i statistiken när vi dör, säger Mia Mulder, som är ordförande för föreningen.

Flera personer på plats vittnar om att psykisk ohälsa är ett stort problem hos transpersoner. Initiativet startade efter att en bekant till Mia Mulder tagit livet av sig.

– Situationen är ohållbar och fruktansvärd på många sätt och regeringen gör väldigt lite för att göra något åt det, säger Juna Jangmyr, som är förtroendevald i Feministiskt initiativ.

Andra krav gäller bemötandet inom vården och en förenkling av den nu långdragna processen med möten och provperioder vid könskorrigerande ingrepp.

Socialstyrelsen är en symbolisk plats för HBTQ-frågor, då det var här sjukdomsstämpeln avskaffades 1979. Johanna Jupiter, som är HBTQ-samordnare vid Socialstyrelsen, håller med om att processen som det innebär att genomgå byte av juridiskt kön är komplicerad.

– Det är långa väntetider i dag och den administrativa processen skulle kunna förenklas med en lagändring, säger hon.

Målet med protesten är att få prata med folkhälsominister Gabriel Wikström, jämställdhetsminister Åsa Regnér eller statsministern.

– Vi kommer att vara här tills transpersoner kan vara säkra i Sverige eller tills polisen slänger ut oss, säger Mia Mulder.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.