Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Transföräldrar: Är både man och mor

Kaj, sju veckor, är glad och nöjd.

Men hans föräldrar sitter fast i en envis byråkrati.

– Jag har hamnat i ett sorts konstigt limbo, jag är både man och mor, jag är utanför samhället, säger Peter.

När Peter föddes registrerades han som kvinna. Nu är han officiellt en man och gift med Henrik.

När DN träffade dem i slutet av maj var Peter höggravid och bägge oroade sig för förlossningen och framtiden. Landstingets journalsystem accepterar inte en gravid man, så Peter kunde inte boka ultraljud och tvingades bära med sig en pappersjournal.

– Jag var faktiskt livrädd. Staten vill inte att vi transmän skaffar barn. Först försökte vården under ett helt år tvinga mig till tvångssterilisering för att jag ville ha barn. Nu känns det som om jag får skaffa barn på egen risk, säger Peter.

Baby Kaj föddes i mitten av juni.

Hur gick det?

– Jag hade totalt förlorat tilliten till vården men personalen på sjukhuset var helt fantastisk. De gick utanför sina arbetsuppgifter för att hjälpa oss, de var jättetrygga och jättebra, jag behövde inte vara rädd. De tog en hemsk situation och vände den, säger Peter.

Trots det har han och Henrik anmält Stockholms läns landsting till Diskrimineringsombudsmannen som ska utreda ärendet.

– Spärren som kastar ut oss ur journalsystemet ligger kvar, tyvärr. Jag är orolig för alla andra transmän i vår situation i hela landet, säger Peter.

Enligt RFSL har mer än 800 transpersoner blivit tvångssteriliserade. Sedan lagen ändrades 2013 har omgivningens attityder till transpersoner blivit bättre, anser de, fler vågar vara gravida.

– Men vi utsätter oss för en risk. Jag var rädd för att någon vettvilling skulle komma fram och slå mig, men det är värre för de transmän som till exempel har helskägg, ­säger Peter.

– Vi är en liten grupp men vi förtjänar att finnas. Staten måste se till att vi och våra barn får samma rättig­heter som alla andra.

Men eftersom han inte finns med i landstingets system fick Kaj inget personnummer automatiskt, som andra nyfödda. Utan personnummer blir det, exempelvis, mycket krångel med att få ut mediciner till barnet.

– Vi fick be sjukhuset faxa in födelsebeviset till Skatteverket men det hände ingenting. När vi ringde efter en vecka hävdade de att de aldrig hade fått något födelsebevis, då faxade sjukhuset det igen och väntade i telefonen tills Skatteverket bekräftade att de hade det, säger Peter.

Han är registrerad som ”mor” hos Skatteverket, något han absolut inte vill vara och upplever det som kränkande.

– Ett annat par driver Skatteverkets registrering av transmän som ”mor” i domstol. Skatteverket har förlorat i både förvaltningsdomstolen och kammarrätten, nu har verket överklagat till Högsta förvaltningsdom­stolen, som ännu inte har meddelat prövningstillstånd, säger Henrik.

Kammarrätten menar i sin dom att mannen ska registreras som barnets far, och konstaterar att registreringen som ”mor” inte stämmer överens med lagstiftarens intentioner, varken kring rätten till privatliv enligt Europakonventionen eller principen om barnets bästa enligt Barnkonventionen.

– Det jag tycker är jobbigt är att Skatteverket inte ser till helheten, till mänskliga rättigheter och barnens bästa, säger Henrik.

– Det var en fruktansvärd kamp att få min frihet. Nu efter två år blir min identitet indragen när jag får barn. Jag smet från tvångssteriliseringen, nu ska jag straffas – så känns det. Som om en gravid man är en styggelse, som om jag med ett litet barn är en styggelse, säger Peter.

De är båda hemma med Kaj en knapp månad till, sedan byts de av under föräldraledigheten. De har börjat titta på dagis, men det känns oroligt.

– Måste jag avslöja att jag är transperson? Om någon i personalen är lite homofob, kommer Kaj att särbehandlas då? säger Peter.

Kaj själv, som har sovit nöjt i sin barnstol, vaknar och är hungrig. Han suger målmedvetet i sig två flaskor mjölkersättning och tittar nyfiket på de två okända damerna i lägenheten.

– Han är supercool, den här ungen. Han är inte rädd för någonting – varken sprutor eller främlingar – och han pratar redan mycket. Vi förstår på tonfallet om det är ren konversation eller om han vill någon­ting, säger Peter.

Kaj har träffat den tvååriga flicka som är det första barnet som föddes med två pappor sedan tvångssterili­seringarna stoppats.

– Hon blev helt i förtjust i Kaj och sade ”ha den!” säger Henrik.

– Varje unge är en triumf, säger Peter.

Fotnot: Kaj, Peter och Henrik heter egentligen något annat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.