Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-ar-sluten-ungdomsvad-for-mord-pa-pizzeriamord/

STHLM

Tre år sluten ungdomsvård för mord på pizzeria i Rinkeby

00:45. I januari 2018 går en 16-åring in på en pizzeria i Rinkeby. Han skjuter en 24-åring med två välriktade skott. Allt fångas på film.

Svea hovrätt fastställde på måndagen domen mot den 17-årige pojke som dömdes efter att ha skjutit en 24-åring till döds inne på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018. 17-åringen döms mot sitt nekande. Straffet blir liksom i tingsrätten tre års sluten ungdomsvård.

Ulrika By
Rätta artikel

– Det är en viktig dom, inte minst för att hovrätten konstaterar att det finns en koppling till det krimnella nätverk vi menar låg bakom mordet, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

Domen är också den första som avkunnats i det mycket våldsamma konflikt som pågått sedan 2015 på Järvafältet. Konflikten har skördat minst sex unga människors liv utan att någon tidigare blivit åtalad. Ett av nätverken misstänkt dessutom ligga bakom andra mord, som inte har direkt koppling till konflikten. Polisen har beskrivit nätverket som ”det närmaste torpeder vi har haft i Sverige idag”.

Det nu aktuella mordet skedde den 8 januari 2018. Pojken, då 16 år gammal, klev då in på en pizzeria vid Rinkeby torg och avlossade flera skott mot en 24-åring som precis delat på en pizza med en kamrat.

Klockan var runt 18.30 på kvällen, det fanns gott om matgäster och vittnen på restaurangen.

25-åringen träffades av två skott – ett i halsen och ett i huvudet. Han avled på platsen och gärningsmännen flydde sedan springande från platsen.

En övervakningskamera fångar gärningsmannen som springer från pizzeran där 24-åringen sköts till döds i januari 2018. Foto: Polisen

Att gärningen skulle rubriceras som mord rådde det enligt tingsrätten inga tvivel om. ”Det var planerat och det var fråga om en regelrätt avrättning av en skyddslös person. Gärningsmannen har tveklöst haft nödvändigt uppsåt”, skrev Solna tingsrätt i sin dom.

Bevisen bestod bland annat av DNA från 17-åringen som påträffades på två patroner som fanns i den pistol som användes vid mordet. Ett annat avgörande bevis var bilderna från övervakningskamerorna som fanns så väl på torget som i pizzerian.

17-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård. Han dömdes för så väl mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Domen överklagades av såväl åklagaren som av 17-åringens försvarsadvokat NIcolaus Rubensson.

Kammaråklagare Olof Calmvik ansåg att 17-åringen även borde dömas för ytterligare ett grovt vapenbrott som han friades från i tingsrätten, detta medan advokaten ansåg att hans klient borde frias helt. Ingen av dem fick som de ville. Svea hovrätt dömer, liksom tingsrätten, för mord, men friar från det grova vapenbrott 17-åringen dömdes för i tingsrätten. Detta påverkar inte straffvärdet, enligt hovrätten.

Hovrätten resonerar alltså kring mordets koppling till ett känt kriminellt nätverk med bas på Järvafältet. Rätten anser att polisernas vittnesmål, de avslyssnade samtalen och de chattkonversationer som presenterats som bevisning tydligt visar att nätverket varit involverade i mordet.

Det innebär kortfattat att någon har beställt, med juridiska termer, anstiftat mordet. Den personen, eller personerna, är fortfarande på fri fot och förundersökningen i den delen pågår allt jämt.

Att hovrätten resonerar kring kopplingen till det kriminella nätverket visar att rätten menar att det fanns ett motiv till mordet, vilket advokaten hävdat inte gjorde. Advokaten har tvärtom drivit linjen att de resonemangen bara är ”lösa spekulationer”.

– Jag tycker det är bra att hovrätten lyfter fram det är resonemanget. Vi har lagt ner stora resurser på att utreda kopplingarna till nätverket och har haft en väldigt tydlig bild av vad som hänt, säger kammaråklagare Olof Calmvik.

Konkret innebär det att mordet på pizzerian var en hämnd på ett mord som inträffade i ett garage drygt en vecka tidigare. Det mordet är fortfarande olöst.

I bakgrunden till allt detta figurerar samma kriminella nätverk i ett omfattade narkotikamål. Beslagen av 28,4 kilo amfetamin och 4,3 kilo ecstasy skedde strax innan mordet i garaget och mordet på pizzerian.

Läs mer: ”Mordet på pizerian var en blodshämd”