Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tre åtråvärda stjärnor till Stockholmskrogen Frantzén

Stjärnkocken Björn Frantzén.
Stjärnkocken Björn Frantzén. Other: Henrik Montgomery/TT

Restaurang Frantzén fick den tredje och åtråvärda stjärnan i Guide Michelin för första gången någonsin bland svenska krogar.

Det var vid en särskild ceremoni i Köpenhamns rådhus som ”Michelinguiden Nordic Countries 2018” presenterades på måndagen.

– En jävligt bra måndag, sade krögaren Björn Frantzén när han tog emot priset enligt SVT.

När DN ringer upp Björn Frantzén och ber om en kommentar till utmärkelsen, säger han att han inte vill medverka i DN.

– Vi har ett problem, jag och DN, utifrån att Krogkommissionen har skrivit en oprofessionell och personlig recension av min restaurang. Så jag har ingen lust att förknippa mig med DN, säger Björn Frantzén.

Läs mer: Frantzén: Sublim verklighetsflykt som störs av städning och skamliga förslag 

Danmark hade redan en trestjärnig restaurang och så även grannlandet Norge. 

Nu tog alltså även Stockholm och Sverige hem den åtråvärda tredje stjärnan.

– Björn Frantzén har skapat en unik vision för nordisk mat, som kombinerar sublima ingredienser med häpnadsväckande kulinariska tekniker, motiverar Michael Ellis, International Director för Michelin-guiderna, utdelningen i en presskommuniké.

Läs mer: Här är höstens hetaste nya krogar i Stockholm

I årets guide finns även två nya tvåstjärniga restauranger. Den ena av dem är Daniel Berlin i Skåne Tranås. 

Motiveringen är att ”kocken Daniel Berlin på ett underbart sätt utnyttjar de lokala ingredienserna med betoning på balans, renhet och precision”.

Den andra nya tvåstjärniga krogen är Kadeau i Köpenhamn, Danmark. ”På Kadeau i Köpenhamn känner man att teamet är som en familj. Deras passion märks verkligen i matlagningen, som är full av finess och komplexitet”, lyder en motivering bakom utmärkelsen.

Vad gäller de nya enstjärniga restaurangerna så fick Danmark två: Me/Mu i Vejle och Jordnaer i Gentofte. 

Sverige kan skryta med tre nya enstjärniga restauranger: SAV i Malmö och Aloë och Agrikutur i Stockholm.

Läs mer: Aloë utmanar citys lyxkrogar 

Läs mer: Agrikultur: Opretentiös pärla med hög ambition

I Finland fick restaurangen Grön en stjärna i Helsingfors. 

I Norge blev det Olsobaserade Galt som fick en ny stjärna.

Bib Gourmand är Michelins litet mer folkliga utmärkelse för vällagad mat som håller god kvalitet utan att vara särskilt dyr. Den nya guiden har sammanlagt 37 Bib Gourmands.

I årets upplaga tillkom det sju nya så kallade ”Bibs”. Tre av dem ligger i Stockholm: Kagges, Shibumi och Bar Agrikultur.

En återfinns i Göteborg: Project. 

Läs mer: Bar Agrikultur serverar smårätter i sällskap av gindrinkar

I Helsingfors var det restaurangen Jord som fick en Bib och i Köpenhamn PMY och Musling Bistro. 

Michelin-guiden pekar ut vad man anser vara de bästa restaurangerna och hotellen i 30 länder. 

Läs mer: ”Frantzéns dröm gick äntligen i uppfyllelse” 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.