Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tre av tio brev kom fram för sent

Fågelvägen är det tre kilometer. Ändå tar det två dagar för breven att komma fram. DN har granskat postutdelningen med hjälp av tio Söderortsbor. Sju brev kom fram i tid – vart tredje brev var försenat.

Klockan är halv sju på måndagskvällen när vi postar tio brev på Vasagatan mittemot Centralen. Hit skyndar många med brev till en blå lokalpostlåda som lovar att allt som postas före 19.00 är framme nästa dag.

Tio frivilliga Söderortsbor har ställt upp för att granska postutdelningen. Samtliga bor i problemkontoret Globens spridningsområde, från Liljeholmen och Årsta till Johanneshov. Här har posten inte gått att lita på sedan i somras då fem kontor blev ett och sjutton brevbärare sade upp sig i protest.

På tisdagen rapporterar sju av granskarna att breven kommit fram. Först på onsdagen dimper de tre resterande breven ned.

Jerzy Matysiak bor vid Sjövikskajen, tre kilometer söder om Centralen.

– Två dagar är absolut för lång tid, om man skickar post från stan ska man få den nästa dag. Jag litar inte på posten längre. Det har hänt flera gånger att jag väntat väldigt länge. Jag fick vänta en dryg vecka på ett brev från banken som krävde underskrift, säger Jerzy Matysiak.

För drygt en vecka sedan lovade Postens produktionschef Peter Brännström i DN att förseningarnas tid var förbi: ”Nu fungerar allt – posten kommer i tid.”

– Det var mitt budskap och det står jag för. Vi delar ut all post varje dag. Vi är stabila igen och har ingen personalbrist. Vi håller på att säkra upp och tar in folk från olika håll.

Bara sju av tio brev kommer fram i tid, är det acceptabelt?

– Nej, sju av tio låter katastrofalt, det vore skandalöst dåligt och vi skulle aldrig acceptera det. Men det speglar inte situationen just nu. Våra siffror visar att i region Stockholm Syd kommer 96 procent fram i tid.

Testet gäller Globenkontoret i oktober, vart tredje brev är försenat?

– Vi bryter inte ned sifforna på kontor utan på region. Vi delar ut 435.000 brev i veckan från Globen. Förra veckan hade vi 5.000 outdelade brev. Jämfört med tidigare så har vi fullständig kontroll.

Det är tre kilometer fågelvägen, hur kan det ta två dagar?

– Det ska aldrig behöva ta två dagar men det har inte med kilometer fågelväg att göra. I princip går varje brev igenom samma process. Fem av hundra misslyckas vi tyvärr med.

När kan du garantera att de 57.000 boende får sin post i tid?

– Så mycket som vi kan garantera kan vi garantera det redan nu. Att 95 procent når fram över natten. Den garantin kan jag stå för mer än de flesta postar i hela världen.

Men för att vara helt säker bör man ta bussen och lämna brevet själv?

– Då hårdrar du det. Vår felprocent är närmast försumbar. Jag får rapporter varje dag från Globen om hur många brev som inte kommit ut och sista två veckorna har trycket på kundtjänst totalt försvunnit.

Post- och telestyrelsen, PTS, granskar nu Globenkontoret och har begärt en handlingsplan och fått löfte om att den nionde december ska allt fungera normalt.

– Vi har inga verktyg för att påskynda det hela men följer utvecklingen. Vi har fått en plan och besked att det fungerar mer normalt. Man kan få sin post försenad med ett dygn men inte mer, säger Sten Selander, postchef på PTS.

Vad tycker du om testresultatet?

– Det är ett litet urval. Men om det är trettio procent som är för­senat är det inte bra. Statistiskt ett borde bara ett brev vara försenat för att posten ska leva upp till de resultat de själva säger att de har.

Vad är ditt råd till de som måste få brev i tid?

– Det finns alltid en femprocentig risk att det inte blir utlämnat. Man kanske ska buda posten för att vara helt säker, säger Sten Selander.

Detta har hänt

Vid årsskiftet slogs fem postkontor i Söderort ihop till ett Globenkontor. Med längre brevbärarslingor, längre transporter och färre personal.

I maj förändrades brevbärarnas arbetstider och arbetsbelastningen gjorde att 17 brevbärare sade upp sig i protest i juni. Brev blir liggande outdelade i dagar, ibland veckor.

Under sommaren larmades Post- och telestyrelsen om problemen av arga boende. De inledde en granskning och Posten lovade bot och bättring.

I september är det fortfarande utdelningskaos. Post- och Telestyrelsen begär en handlingsplan för hur Posten ska lösa problemet.

Den 29 september lovar postens produktionschef Peter Brännström i DN ”Nu fungerar allt – folk får posten i tid”. Personal är inhyrd för att eliminera högarna med outdelad post.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.