Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Invandring och integration kommer att debatteras vilt

Stockholms stadshus. Känt inte bara från vykorten, utan också som plats för budgetdebatten mellan gruppledarna i Stockholms stad.
Stockholms stadshus. Känt inte bara från vykorten, utan också som plats för budgetdebatten mellan gruppledarna i Stockholms stad. Foto: Claudio Bresciani / TT

På onsdagen debatterar gruppledarna i Stockholms stad budgeten för sista gången innan valet 2018. DN:s Anton Säll tror att debatten kommer att bli ilsken och att en graffitivägg kommer att få agera symbol för en större konflikt. 

Vad kommer de att bråka om i morgon?

1

Trygghet, trygghet och trygghet. De borgerliga partierna har försökt buda över både varandra och de rödgröna i frågan om trygghetsvakter, alltså kommunfinansierade ordningsvakter i otrygga områden. I DN/Ipsos senaste undersökning av väljarnas viktigaste frågor hamnade brottslighet på andra plats – högre än under något tidigare år.

Viktigaste frågan för väljarna gäller invandring och integration, så den frågan kommer också att debatteras vilt mellan gruppledarna. 

Vem kommer att vara argast?

2

Lotta Edholm är oerhört debattglad. Hon och Moderaternas Anna König Jerlmyr kommer att gå till rejäl attack mot MP, S och V, medan den rödgrönrosa majoriteten kommer att surna till på sålda hyresrätter och sänkta skatter.

Sedan kommer alla att bli arga på SD, som i sin tur blir ännu argare på den rödgrönrosa majoriteten.

Kommer någon obegriplig liten fråga få alldeles för stort utrymme? 

3

Garanterat. Det blir ofta så i Stadshuset. Kristdemokraternas Erik Slottner blev rasande efter att en krokig flaggstång satts upp på Sergels torg, en fråga som sedan debatterades i flera dagar.

Den senaste månaden har en graffitivägg i Tensta fått symbolisera hela debatten om sociala åtgärder kontra hårda tag. Vänta er en eller annan syrlig kommentar om graffitiväggar. 

Budgetdebatt

När? 

Onsdag och torsdag 15 respektive 16 november.

 

Hålltider? 

Gruppledardebatt onsdag 10, då debatterar tungviktarna. Skolroteln debatterar 12.30 och socialroteln 17.30. På torsdagen debatteras stadsbyggnad klockan 10.

 

Var?

Stadshuset.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.