Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-17 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-fragor-till-mathilda-klinger-danielsson-platslagare-och-stipendiat/

STHLM

Tre frågor till Mathilda Klinger Danielsson, plåtslagare och stipendiat

Mathilda Klinger Danielsson tilldelas årets Isabellestipendium. Stipendiets grundare tror att hon kan bana väg för fler tjejer som vill söka sig till yrket.
Mathilda Klinger Danielsson tilldelas årets Isabellestipendium. Stipendiets grundare tror att hon kan bana väg för fler tjejer som vill söka sig till yrket. Foto: Bjorn Petren

På torsdagen delades årets Isabellestipendium ut. Årets stipendiat är plåtslagaren Mathilda Klinger Danielsson i Stockholm.

– Att bli så här framlyft av branschen är jätteroligt och jag har rodnat många gånger, säger hon. 

Rätta artikel

"Genom att på ett föredömligt och unikt sätt vara representant för sitt yrke som plåtslagare ger Mathilda Klinger Danielsson oss hopp om framtiden. Hon inspirerar inte bara kollegor och kunder utan också nästkommande generation. För sitt engagemang och driv tilldelas i dag Mathilda Klinger Danielsson 2018 års Isabellestipendium.", lyder nomineringen för årets stipendiat.

Mathilda Klinger Danielsson har fem års erfarenhet av yrket och jobbar i dag som enda kvinna på Ahlins Plåt i Stockholm tillsammans med 18 män.

Grattis till stipendiet, hur känns det?

– Det har känts både pirrigt och jätteroligt. Inte bara på grund av det rent monetära värdet i det här stipendiet utan också uppmärksamheten och erkännandet. Att bli så här framlyft av branschen är jätteroligt och jag har rodnat många gånger.

Varför är det viktigt att få in fler kvinnor inom plåtslagaryrket?

– Det är så långt ifrån många unga tjejers medvetande att söka sig till en bransch med hårt fysiskt arbete och logisk problemlösning. Det betyder ju att många unga tjejer med ett intresse eller färdigheter går andra vägar och att talanger kan gå till spillo. Det tycker jag alltid är synd.

– Jag tror att de flesta branscher skulle behöva bryta upp den homogena sammansättningen. I en grupp som mestadels består av en, om man ska hårdra det, kategori människor så kan det växa fram osunda och tråkiga jargonger som nog egentligen inte är positiva för någon. Jag tror att blandar man upp en grupp lite mer så tror och hoppas jag att man börjar ifrågasätta hur man är och uttrycker sig gentemot varandra. 

Varför uppmuntrar du andra tjejer att bli plåtslagare?

– Det här är ett jätteutvecklande jobb där man får öva på samarbete, gruppdynamik och snabb problemlösningsförmåga. Jag tror att det finns jättemånga tjejer som skulle kunna passa väldigt bra för att de tycker om att arbeta med händerna, kroppen, lösa problem och har ett estetiskt sinne, vilket är viktigt inom plåt.