Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 10:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-kopplade-till-kriminellt-natverk-atalas-for-upplopp-pa-nattklubb/

STHLM

Tre kopplade till kriminellt nätverk åtalas för upplopp på nattklubb

Tre personer som dömdes i rättsprocessen mot Södertäljenätverket 2012-2014 åtalas för upplopp på en nattklubb i centrala Stockholm i fjol.

En tidigare morddömd man ska enligt åtalet ha agerat anförare mot ordningsvakter och personal.

31.07.20 klockan 10.21: Texten har tillfogats en rättelse. 

Händelsen förra sommaren blev omskriven i media. För nästan exakt ett år sedan stormade ett 20-tal personer den populära nattklubben F12 i centrala Stockholm.

Vakthavande befäl på polisen sa då till Aftonbladet att ”full kalabalik” bröt ut och att de misstänkte att anstormningen på något sätt var arrangerad. En person greps på plats och 17 fördes bort.

Nu åtalas tre män mellan 28 och 34 år för våldsamt upplopp. Männen dömdes även i rättsprocessen mot det så kallade Södertäljenätverket som pågick mellan 2012–2014, rapporterar nyhetsbyrån Siren. Två av männen dömdes för inblandning i gängmorden på bröderna Moussa på spelklubben Oasen 2010. En av dem dömdes för mord.

Till Aftonbladet sa F12:s vd Dan Franzén förra sommaren att de nekat männen inträde på klubben och att de misstänkte att stormningen var en hämndaktion.

– Det stämmer att det var personer från det nätverket. Vi arbetar ständigt och stenhårt med att motverka kriminalitet i nattlivet och bakgrunden var att de blivit nekade hela sommaren från att komma in, sa Dan Franzén till Aftonbladet.

Som bevisning för händelsen på F12 har åklagaren bland annat övervakningsbilder samt en skärmdump på en mobiltelefon där en av de åtalade fått ett meddelande i en grupp på Snapchat som hette ”Storma F12 ikväll”. Polisen lyckades dock inte låsa upp mobilen och se vilka fler som deltog i gruppen.

Enligt åtalet ska en av männen ha agerat ”anförare” genom att gå främst i ledet och dirigera vad de andra skulle göra. De ska tillsammans med de andra genom våld ha berett sig tillträde till nattklubben och utdelat slag och sparkar mot entrévärdar. Alla tre nekar till brott.

Rättelse: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om vad en av männen dömts för.

Ämnen i artikeln

Södertälje
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt