Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 18:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-kronor-seglar-for-ett-renare-hav/

STHLM

”Tre Kronor” seglar för ett renare hav

Bild 1 av 5 Oskar Bälte är en i fartygets ordinarie besättning. Här visar han hur man halar en tamp, men tanken är att gästerna ombord själva ska göra jobbet.
Bild: Jonatan Stålhös
Bild 2 av 5 ”Är ni klara vid brassarna? Harvi tillräckligt med folk? Akterhala!!!” Allan Palmer är skeppare ombord och en av intitiativtagarna till briggen. Han har själv konstruerat riggen.
Bild: Jonatan Stålhös
Bild 3 av 5 Briggen ”Tre Kronor af Stockholm” förtöjd vid Överby brygga på Vindö. Hon är ett välseglande skepp och ambitionen är att verkligen segla, motorerna används sparsamt.
Bild: Jonatan Stålhös
Bild 4 av 5 Arbetet ombord är tungt. ”På 'Tre Kronor' kör vi inte med handskar”, säger båtsman Amanda Högdén. ”Vi kör med valkar.”
Bild: Jonatan Stålhös
Bild 5 av 5
Bild: Jonas Backlund

Briggen ”Tre Kronor af Stockholm” stävar ut på Kanholmsfjärden – vacker som en dag, stolt som en fura. Hon gör det för Östersjöns skull. Och för att ge unga människor nya horisonter att blicka mot. I sommar ställer hon upp i Tall Ships Races, med ett gäng taggade ungdomar ombord.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in