Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-17 06:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-man-domda-for-gruppvaldtakt-pa-sodermalm/

STHLM

Tre män dömda för gruppvåldtäkt på Södermalm

Björns trädgård på Södermalm i centrala Stockholm. Foto: Lasse Allard/Aftonbladet/TT

Stockholms tingsrätt har dömt tre män för en gruppvåldtäkt i Björns trädgård på Södermalm i fjol. De döms med stöd av den nya samtyckeslagen till flera års fängelse och rättspsykiatrisk vård.

Våldtäkten ägde rum en fredag i november förra året utomhus i en lekstuga i den centralt belägna parken. Kvinnan slog larm strax innan klockan 24 på natten och männen kunde gripas i anslutning till platsen.

I förhör uppger hon att hon var på väg ut för att ha kul på fredagskvällen. Hon drack en del alkohol och vid något tillfälle fick hon en minneslucka. När hon tillfrisknade vaknade hon upp av att någon utförde oralsex på henne. Hon mindes också att en eller flera av männen hade samlag med henne.

Kvinnan tog sig därifrån och gav signalement på männen till en polis, som sedan kunde gripa dem. En polis hade också sett kvinnan tillsammans med männen innan gripandet. Hon fördes till Södersjukhuset där en medicinsk undersökning gjordes, som visade att hon hade skador som tydde på en våldtäkt.

En av gärningsmännen filmade delar av förloppet med sin mobiltelefon. Filmerna användes som bevisning i fallet.

Polis bedömde kvinnan som kraftigt berusad och senare framkom att hon också brukat narkotika. Dessa omständigheter gjorde att rätten bedömde henne som särskilt utsatt. De tre männen har medgett att de haft samlag med kvinnan, men att det var frivilligt.

Men enligt den nya samtyckeslagen, som röstades igenom av riksdagen i fjol, är det ovidkommande om samlaget är friviligt – ifall personen är i en särskilt utsatt situation.

”En person som befinner sig i en särskilt utsatt situation kan enligt den nya sexualbrottslagen aldrig anses delta frivilligt i en sexuell handling. En sådan person har nämligen klart begränsade möjligheter att freda sin sexuella integritet. I målet var det uppenbart att männen på ett otillåtet sätt utnyttjade den uppkomna situationen”, skriver rättens ordförande, chefsrådmannen Erik Lindberg, i ett pressmeddelande.

De tre männen döms alla för grov våldtäkt. De är mellan 19-29 år gamla. En av dem får påföljden fem år och tre månaders fängelse, hans yngre vän fängelse i fyra år och tre månader. Rätten bedömer våldtäkten som grov eftersom det var flera personer som förgrep sig på kvinnan.

Den tredje mannen döms till rättspsykiatrisk vård. Han fälls även för olaga hot, ofredande och ringa stöld.

Samtliga män är medborgare i andra länder och kommer att utvisas efter att de har avtjänat sina straff. Männen ska också betala 205.000 kr i skadestånd till kvinnan.