Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-manader-gammal-bebis-hittades-ensam-bland-droger/

STHLM

Bebis hittad ensam i lägenhet vid narkotikainsats

Insatschefen Fredrik Bornesand säger att många poliser blev berörda över bebisen som hittades ensam hemma.
Insatschefen Fredrik Bornesand säger att många poliser blev berörda över bebisen som hittades ensam hemma. Foto: Magnus Hallgren

Två unga föräldrar grips, misstänkta för narkotikabrott. I deras lägenhet norr om Stockholm hittas en tre månader gammal bebis som lämnats ensam med en hund. 

– Som småbarnsförälder blir man väldigt tagen av händelsen, säger polisen Sebastian, som hittade bebisen.

Polispatrullen har särskilda instruktioner att hålla utkik efter avvikande beteende lördagen den 23 maj. Därför väljer områdespolisen Niclas och hans kollega att stoppa tre ungdomar i 20-årsåldern som är på väg till tunnelbanan. 

Kontrollen som görs är en del av en riktad narkotikainsats i polisregion Nord. Den resulterar i 59 ärenden, beslag av narkotika, nio skjutvapen samt 375.000 kronor. Men det som skakar om poliserna är att det under samtalet med ungdomarna som stoppats på gatan framkommer att två av dem är nyblivna föräldrar, och att deras bebis är hemma ensam. 

En polispatrull skickas omedelbart till lägenheten. 

– Först tänkte jag att jag missförstått eftersom det verkade röra sig om ett så ungt barn. Samtidigt har jag jobbat så pass länge att jag knappt blir förvånad, säger polisen Sebastian som var först på plats.

Innan han kliver in får han veta att också finns en hund av kampras i lägenheten. Djur är alltid en risk, men det finns ingen tid att förlora. Inne i lägenheten hittar de den tre månader gamla flickan sovande i sin barnvagn. Hunden, som står bredvid, är lugn.

– Vi kollade så att bebisen inte var för varm och att hon hade det bra i vagnen och lät den sova vidare tills vi visste vad vi skulle göra, berättar Sebastian. 

– Det var oreda i lägenheten, vilket inte är så ovanligt hos nyblivna småbarnsföräldrar men det här var bortom det. Det fanns tecken på ett över tid pågående narkotikamissbruk. Vi påträffade också narkotika i nära anslutning till barnet, tillägger han.

När bebisen vaknade en kort stund senare bytte Sebastian blöja medan en annan kollega diskade en nappflaska. Ungefär samtidigt anslöt polisen Niclas, efter att först fört föräldrarna till polisstationen i Solna. 

– När jag kommer in i lägenheten sitter Sebastian och leker med bebisen, gör roliga ljud, han råkade sända över radion så vi kunde höra honom sjunga, säger Niclas.

Hur länge bebisen varit ensam är oklart, men enligt polisen påträffades föräldrarna till fots cirka en halv kilometer från hemmet. 

– Så det handlar inte om att man var nere och slängde soporna, utan de var ute på en promenad. De sa själva att de skulle följa en kompis, säger Niclas. 

Föräldrarna testade positivt för narkotika i ett snabbprov och är misstänkta för ringa narkotikabrott, enligt polisen, men den mer omfattande analysen är ännu inte klar. 

– Rent fysiskt, vi pratar inte om en parkbänksfylla, som inte kan stå och gå. Teoretiskt hade de nog kunnat överse ett barn. Men om man under påverkan beslutar att lämna barnet ensamt så kanske man inte är i stånd att ta hand om barnet. 

Områdespolisen Niclas stoppade föräldrarna på gatan. ”Jag hoppas verkligen att bebisen och föräldrarna får den hjälp de behöver”, säger han.
Områdespolisen Niclas stoppade föräldrarna på gatan. ”Jag hoppas verkligen att bebisen och föräldrarna får den hjälp de behöver”, säger han. Foto: privat

Polisen gjorde i samband med händelsen en orosanmälan till socialtjänsten. Händelsen berörde inte bara de inblandade poliserna utan också deras kolleger.

– Det var många som var väldigt tagna av den här händelsen, säger insatschefen Fredrik Bornesand. 

Samtidigt har det varit en tröst att bebisen verkat vara vid god hälsa, menar poliserna. 

– Det var som en kollega sa till mig efteråt ”i dag gjorde ni skillnad” och det kändes verkligen så. Jag hoppas verkligen att bebisen och föräldrarna får den hjälp de behöver, tillägger Niclas.

Både bebisens pappa och mamma är dömda för flera ringa narkotikabrott enligt handlingar från tingsrätten, senast 2018 respektive 2017. Mamman dömdes då till dagsböter för innehav av cannabis och en narkotikaklassad tablett. Hon har tidigare själv varit tvångsomhändertagen enligt LVU och placerad på HVB-hem. 

Mamman berättar själv för DN att hon och bebisens pappa haft en hetsig diskussion och därefter beslutat sig för att följa sin kompis en bit till tunnelbanan. Bebisen hade då precis somnat, berättar mamman.

– Jag vill inte ta med henne ut, för det var ganska kallt och blåsigt. Ska jag väcka henne igen och sätta på henne kläder?

Istället lämnade hon sin telefon uppkopplad på facetime, när de tog promenaden, berättar mamman. 

– Det rörde sig om en så himla kort period och hade hon gett ifrån sig ett ljud hade jag varit tillbaka i lägenheten på två minuter.  

Men de hann inte så långt innan polisen stoppade dem. Nu misstänks de båda för ringa narkotikabrott. 

– Jag var inte hög när polisen greps oss, jag hade tagit 2-3 bloss, något polisen avgjorde genom att lukta på mina fingrar.

Beslaget som polisen gjorde var 1,3 gram cannabis, som hon inte visste fanns i hemmet, enligt mamman. Hon tillägger också att hunden snarare var ett skydd än en fara för dottern. 

– Vår hund älskar henne jättemycket och skyddar henne. Han ställde sig framför vagnen när de försökte gå fram till henne och visade ”ni rör inte min familj” men han gick inte till attack eller något.

Paret, som blev föräldrar i februari har inte haft någon kontakt med socialtjänsten med anledning av dotterns födelse, men säger att de gått regelbundet på BVC.

Efter polisens tillslag omhändertogs bebisen enligt Lagen om vård av unga och placerades på ett jourhem. Efter två dagar fick mamman återförenas med dottern. De är samplacerade under tiden som utredningen pågår, men beslutet om LVU har upphört. Dagarna har bestått av skogspromenader och magtid, för att stärka bebisens nacke, berättar mamman. 

– Jag skulle bara vilja att socialen gör klart sin utredning så att de ser att inte är en sådan situation de fått för sig i sitt huvud, säger mamman.

Mamman anser att bilden som polisen har lämnat är överdriven och lägger till att föräldrar ofta lämnar sina barn på exempelvis hotellrum med en babymonitor medan de äter på hotellets restaurang. 

Socialförvaltningen i Solna kommun har ännu inte beslutat huruvida händelsen ska leda till en Lex Sarah, enligt Socialchefen Ann-Charlotte Fager. 

– Vi har ett ansvar för att inga barn ska fara illa. Och vi är en reaktiv organisation så vi reagerar på orosanmälningar som kommer till oss.

Tycker du att ni har tagit ert ansvar i det här när bebisen hittas av en slump vid en polisinsats?

– Jag kan inte kommentera det enskilda fallet.

Vad har ni i kommunen för ansvar att det var så?

– Vi har ett ansvar för att tillgodose att barn och unga inte riskerar sin hälsa och utveckling. Och ibland är det nödvändigt att vi ingriper direkt och fattar beslut om omhändertagande och det gör vi.  

Pappans advokat uppger att pappan inte vill ge någon kommentar.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt