Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-17 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-personer-pa-aldreboenden-i-stockholms-lan-avlidna-med-covid-19/

STHLM

Tre personer på äldreboenden i Stockholms län avlidna med covid-19

Den senaste veckan har tre personer med konstaterad covid-infektion avlidit på äldreboenden i Stockholms län.
Den senaste veckan har tre personer med konstaterad covid-infektion avlidit på äldreboenden i Stockholms län. Foto: Pontus Lundahl/TT

Smittan av covid-19 har återigen tagit sig in på äldreboenden i Stockholms län. Den senaste veckan har tre personer på äldreboenden med konstaterad covid-infektion registrerats som avlidna, enligt Region Stockholm.

Vaccinationstäckningen bland personal i äldreomsorgen i Stockholms län kan vara lägst i landet, rapporterar SvD.

Region Stockholms veckorapport från i fredags noterades nio avlidna med konstaterad covid-19. Av dessa har tre dödsfall inträffat på något av regionens äldreboenden. De senaste veckorna står det klart att smittan återigen tagit sig in på äldreboenden i Stockholms län.

Under förra veckans rapporter om covid-19 konstaterades på tisdagen 1 467 nya fall mellan den 14 och 20 september. Av dessa hade 20 av de smittade provtagits på regionens äldreboenden.

Bland de äldre på äldreboenden är 89 procent vaccinerade med två doser.

– Vi får signaler om att något fler personer som är 90 plus blivit smittade, och vi vet att de svarar lite sämre på vaccinet trots två doser. Vi väntar på besked från Folkhälsomyndigheten så att vi kan börja ge en tredje dos till de sköra som behöver, sade tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Bratt till DN i fredags.

Statsepidemiolog Anders Tegnell sade i förra veckan till DN, att det är troligt att personal har dragit in smittan, när dödstalen på äldreboenden i landet börjat stiga igen.

– När man lyckats spåra tillbaka är det ofta personal som tagit med den in, säger Tegnell.

En förklaring tros enligt Socialstyrelsen vara att boende smittats av ovaccinerad personal.

Siffror som Folkhälsomyndigheten tagit fram genom samkörning av det nationella vaccinationsregistret med Statistiska Centralbyråns (SCB) yrkesregister, för att få en uppfattning om vaccinationstäckningen bland vårdpersonal.

Vaccinationstäckningen bland de anställda i äldreomsorgen är visserligen generellt hög, då 73 procent av personalen på särskilt boende vaccinerats med två doser och 63 procent av hemtjänstpersonalen, jämfört med 58 procent i befolkningen mellan 18-67 år. Vaccinationsgraden bland sjukvårdspersonal är samtidigt högre, med 85 procent som tagit två doser.

PRO kräver att äldre som vårdas av regionen eller kommuner måste få veta om personalen är vaccinerad eller inte. ”För oss handlar det inte om att bli lite snuvig i några dagar. Det handlar om att corona är en dödlig sjukdom för oss äldre”, säger Curre Hansson, PRO-ordförande i Stockholms län.
PRO kräver att äldre som vårdas av regionen eller kommuner måste få veta om personalen är vaccinerad eller inte. ”För oss handlar det inte om att bli lite snuvig i några dagar. Det handlar om att corona är en dödlig sjukdom för oss äldre”, säger Curre Hansson, PRO-ordförande i Stockholms län. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men i en jämförelse mellan länen, som publicerats i Svenska Dagbladet sticker Stockholm ut, med bara 53 procent av hemtjänstpersonalen och 64 procent av personalen på äldreboenden som var fullvaccinerad i slutet av augusti, trots att regionen tidigt prioriterade vaccination av vårdpersonal, vilket även försenade vaccinationen av de äldre.

Vaccinationen är frivillig, men Stockholms stads äldreomsorgsborgarråd Erik Slottner (KD) har tidigare framfört önskemål om att personal som är ovaccinerad ska kunna omplaceras av arbetsgivaren.

Sedan pandemins början har 1 621 dödsfall inträffat då den avlidna provtagits på ett särskilt boende, enligt Region Stockholm.

Curre Hansson, ordförande för PRO i Stockholms län, tycker att personalens frihet att avstå vaccin på motsvarande vis bör påverka de äldres möjlighet att bestämma.

– Om personal inom vård och omsorg själva får bestämma om de vill vaccineras så måste vårdtagarna själva få bestämma om de verkligen vill vårdas av ovaccinerad personal, säger han och påpekar att de äldre måste få tydlig information.

Ett krav från PRO är att alla som vårdas av regionen eller kommuner måste få veta om personalen är vaccinerad eller inte.

– För oss handlar det inte om att bli lite snuvig i några dagar. Det handlar om att corona är en dödlig sjukdom för oss äldre.

Läs mer: Region Stockholm vill stoppa ovaccinerade inom vården – krav vid nyanställning utreds

Ämnen i artikeln

Äldreomsorg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt