Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tre pojkar döms för gruppvåldtäkt vid Fåfängan

Tre pojkar döms till sluten ungdomsvård för gruppvåldtäkten mot en 23-årig kvinna i Stockholm i höstas. De lurade med sig kvinnan till utsiktsplatsen Fåfängan på Södermalm och turades sedan om att förgripa sig på henne.

Händelsen inträffade den 9 september i år. Kvinnan befann sig vid Londonviadukten när två pojkar kom fram till henne vid ettiden på natten. Hon var ledsen och grät, och pojkarna försökte trösta henne. Sedan frågade de om hon ville följa med dem. När de kom fram till trapporna upp mot Fåfängan började hon tveka, men lät sig övertalas.

Läs mer: Kraftig ökning av brott bland gatubarn

När de kom fram till en stenklippa misshandlade och hotade de henne. En av dem tog strypgrepp runt halsen och höll för munnen för att hindra henne från att skrika. Lite senare anslöt sig ytterligare ett antal killar och minst två av dem förgrep sig på henne. Hon hölls fast av gärningsmännen, som sammanlagt utsatte henne för sex våldtäkter. 

Efter att kvinnan tillåtits lämna platsen fick hon hjälp av en busschaufför att larma polisen. Polisen lyckades sedan spåra tre av gärningsmännen med hjälp av hund och de greps kort därefter. 

Den tekniska bevisningen består bland annat av dna från männens sperma och blod från en av gärningsmännen som fanns på kvinnans tröja. 

Enligt polisen lever pojkarna som gatubarn i Stockholm. En av de dömda hävdar att han är 14 år, men en läkare bedömer att han snarare är omkring 18 år med tanke på utseende, växt, könsorgansutveckling och röst. De andra två bedöms vara över 15 år.

Lägsta straffet för grov våldtäkt är fyra år, men med tanke på pojkarnas ålder dömer tingsrätten dem till sluten ungdomsvård. Två av dem får sex månader och den tredje nio månader. De ska även betala sammanlagt 165.000 kronor i skadestånd till kvinnan. 

Åklagare Christina Voigt är nöjd med utfallet. 

– Tingsrätten har dömt helt i enlighet med mina yrkanden. Jag tycker att det är en välskriven och bra dom, säger hon.

Hon har inte yrkat på utvisning eftersom pojkarnas identiteter inte är fastställda. 

– Nej, jag gjorde faktiskt inte det. Vi vet inte riktigt varifrån de kommer och när det gäller barn måste man veta att någon tar emot dem när de blir utvisade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.