Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 05:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tre-snackisar-fran-modeveckan/

STHLM

Tre snackisar från Modeveckan

Bild 1 av 3 Punkig final. Fjädrar i Maria Nilsdotters höstkollektion.
Bild 2 av 3 Acne goes brutalism? Att Filippa K valt att visa sin höstkollektion i form av en foto- och illustrationsutställning på den forna tjeckiska ambassaden var förvisso en ögonbrynshöjare som visar på innovation inom visningsformatet. Ännu mer ögonbrynshöjande var att snacket på visningen inte främst rörde märket i fråga, utan cirkulerade kring ett helt annat märke – nämligen Acne.Det skvallras nämligen att modehuset, som inte ens hade någon visning under veckan, ska lämna sitt 1800-talspalats i Gamla stan och flytta in i ovan nämnda brutalistiska 70-talsbyggnad. Acne tiger som muren, men stämmer ryktet kan vi räkna med en viss sjuttiotalsinfluens i kommande kollektioner.
Foto: Google street view
Bild 3 av 3 Ministerns hatt. Mode är som bekant en statussymbol och den som hittar rätt formel (eller stylist) kan trolla in sig i världar som annars varit låsta. Att mode även kan ha en exkluderande verkan fick vi lära oss av Alice Bah Kuhnke som invigde veckan.I sitt tal sade hon så klart en hel del om modets betydelse för kulturen, men det som fastnade hos publiken stavades varken politik eller pengar – utan hatt. Kulturministerns anekdot om hur hon som barn mobbades för en hatt hon vägrade ta av sig gav upphov till ett ödmjukt leende på hela frontrow. Och att bära sin hatt med stolthet blev dagens modepolitiska tweet.
Foto: Studio Emma Svensson/Alma Vest

Kläder förvisso, men vad vore Stockholms modevecka utan folket – och skvallret? Stockholmsmagasinets modereporter Sofia Edgren snappade upp vad det snackades om mellan visningarna.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in