Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tre Stockholmsprofilers alternativa guider till stans turister

En cykeltur på Djurgården är aldrig fel.
En cykeltur på Djurgården är aldrig fel. Foto: Jessica Gow/TT

Stockholmsprofilerna Sandra Beijer, Sara Parkman och Eva-Karin Gyllenberg ger här sina tips och alternativa guider till stadens turister.

Foto: BrorBror

Sandra Beijer, bloggare och författare, Södermalm.

Bästa natur/park: Ivar-Los park (Bastugatan 26).

”Det är en liten gömd pärla på Mariaberget med en fantastisk utsikt över Stockholm. En perfekt plats för picknick under de varmare månaderna. ”

Bästa museum: Bergianska trädgården (Gustafsborgsvägen 4).

”Bergianska trädgården kallar sig ett museum för växter så då säger jag det. Växthuset är uppdelat i olika världsdelar och är lika fint året runt. Pluspoäng för att de även har Stockholms mysigaste kafé.”

Bästa shopping: ”Vintagebutiken Brandstationen (Hornsgatan 64) för omsorgsfullt utvald vintageinredning, Hedengrens bokhandel i Sturegallerian för böcker, och Hötorgshallens saluhall för mat och delikatesser.”

Bästa bar: Bar Hommage (Krukmakargatan 22).

”Baren vid Mariatorget huserar i en gammal brandstation. En franskinspirerad bar med goda drinkar, pastis och lagom otrevlig personal. Också högst instagramvänlig plats.”

Bästa restaurang: Katarina Ölkafé (Katarina Bangata 27) för budgetresenären.

”De serverar klassisk amerikansk delimat, och har god öl. Jag gillar deras matzo ball soup och mac&cheese. Vill man ha lyx slår ingenting Sturehofs (Stureplan 2) skaldjur.”


Foto: Janerik Henriksson/TT

Sara Parkman, folkmusiker. Hennes första album "Sara Parkmans skog” släpptes 2016.

Bästa natur/park: Snösätra industriområde (Rågsved).

”Där är härligt. Konst, naturreservat och märklig deckarstämning i bra kombination. Annars är Tyresta nationalpark också kanon, en av få platser där urskogen fortfarande får existera ohotat.”

Bästa museum: Svenskt visarkiv och Musik- och teaterbiblioteket (Torsgatan 19).

”Kanske motsatsen till ett museum, men kanske en utopi för hur museer borde vara? Det vill säga en plats med material, musik och berättelser från alla tider, som inte enbart är konserverat utan lever och lever vidare.”

Bästa shopping: ”Jag handlar inte så mycket, men tycker att Erikshjälpen i Masmo är skoj. Och MatDax i Högdalen överraskar alltid. Eller någon fin fiolbyggare, där kan en hänga i flera timmar och testa stråkar och prata strängar.”

Bästa bar: Rågsveds krog (Sköllerstagatan 6).

”En plats där en får dansa på borden, folk sjunger som Barbara Streisand och där Stockholms segregation mellan människor får kännas obefintlig för en kväll. På fredagar och lördagar kör de karaoke - och där har vi det: Karaoke förenar.”

Bästa restaurang: ”Restaurangmat ska ätas när en är på turné i Sverige - till exempel lyx på fantastiska Jazzköket i Östersund eller budget på landstingsägda Österåsens hälsohem strax utanför Sollefteå.”


DN:s egen Stockholmsprofil Eva-Karin Gyllenberg väljer sina favoritdestinationer i stan.

Bästa natur/park: Djurgården.

”Kanske inte särskilt originellt, men att ta en cykeltur på Djurgården slår det mesta och det bästa är att det finns så många vägar att välja mellan, både större och mindre. Man måste inte välja "E4:an" över Djurgårdsbron förbi Nordiska museet, Liljevalchs och Gröna Lund.”

Bästa museum: Carl Eldhs ateljémuseum i Bellevue.

”En verklig pärla. Det är som att komma in i en annan tid. Här finns de klassiska gipsfigurerna som man kan hitta i brons i Stockholms gatumiljö: Strindberg i många upplagor, Branting, Wennerberg och de graciösa löparna man kan se på Stockholms stadion. Plus hundratals andra.

Bästa shopping: ”Jag är inte mycket för att shoppa eller "gå på stan". För mig räcker det att gå till Odenplan. Där finns allt. Från garnaffär och blomsterhandel till skobutiker och ett lagom stort Åhléns. Annars är jag svag för flera av stadens museibutiker.”

Bästa bar: ”Operabaren (Jakobs torg 12) är svårslagen, men Gondolens bar går inte av för hackor. Vilken utsikt! Om jag vill fika slinker jag gärna in på Non Solo Bar på Odengatan (för kaffets skull) eller Café Rival på Mariatorget (för miljöns skull).”

Bästa restaurang: ”Svårt att välja. En toast Skagen eller fisksoppa hos Lisa Elmqvist i Östermalmshallen eller en lunch på trivsamma Food på Runebergsgatan där man alltid får god mat och trevlig service.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.