Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 00:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trendbrott-i-stockholm-fler-covid-vardas/

STHLM

Trendbrott i Stockholm – fler covidvårdas

Foto: Emma Eriksson

Antalet personer i behov av sjukvård för covid-19 har minskat under en lång tid i Region Stockholm – fram till denna vecka. Nu har det i stället skett en liten ökning.

– Vi vet inte om det kommer att bestå, men vi fortsätter att följa det, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

TT Text

När det var som allra värst var över 1 100 patienter med covid-19 i behov av sjukvård i regionen. Den siffran har sakta men säkert sjunkit under lång tid, och är nu nere på under 100 patienter. Men denna vecka har det för första gången vänt igen, från 72 till 88 patienter, enligt den senaste lägesrapporten från regionen.

Siffrorna är små och vad de beror på vet man ännu inte, säger chefläkaren Elda Sparrelid.

– Vi befinner oss på relativt låga nivåer vilket gör att bara fåtal patienter upp eller ner ändrar kurvan.

Det är dock avgörande att människor fortsätter följa Folkhälsomyndigheternas rekommendationer kring symtom, avstånd och hygien för att hålla nere smittspridningen, säger hon.

– Vi vet inte om det beror på att man har tröttnat eller kanske inte är lika noggrann med att följa rekommendationerna som man var under våren.

– Men vi måste följa detta för att det inte ska börja öka igen, säger Elda Sparrelid.

Kan detta betyda att minskningen har börjat plana ut?

– Ja, så kan det vara. Det är svårt att tro att man med pågående smittspridning, även om den är mycket lägre än tidigare, att man kommer till noll. Någonstans tar det stopp, det är kanske där vi befinner oss men det är för tidigt att säga.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten: Så kan smittspridningen se ut nästa år 

Läs mer: Skarpare krav för smittspårning i Stockholm

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt