Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 18:50 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trossbat-skadades-vid-rojningsuppdrag-raddade-sig-genom-att-kora-pa-grund/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Trossbåt skadades vid röjningsuppdrag – räddade sig genom att köra på grund

Vid en detonation under ett ammunitionsröjningsuppdrag på torsdagen skadades en av Försvarsmaktens trossbåtar. Båten tvingades köra på grund för att inte sjunka och såväl Sjöräddningssällskapet som Kustbevakningen kallades till platsen för en större räddningsinsats.

Ammunitionsröjningsuppdraget beordrades efter att en rökhandgranat påträffats av en privatperson i närheten av Landsort i Stockholms skärgård.

– Den hade spolats upp på land och vi fick uppdraget att oskadliggöra handgranaten, säger Rebecca Landberg, kommunikationschef för Fjärde sjöstridsflottiljen.

Första bedömningen, säger hon, var att handgranaten var ofarlig men slutsatsen drogs ändå att handgranaten skulle bogseras ut i vattnet för en kontrollerad detonation. 

– I samband med detonationen skadades trossbåten i vattnet varpå det började tränga in vatten i båten.

Beslutet togs då att köra på grund för att undvika att båten skulle sjunka.

– Om det är så att det är svårt att stoppa en läcka kan man köra på grund för att förhindra att vattenmängden ska bli så stor att fartyget sjunker, säger Rebecca Landberg. 

Båten som skadades är en så kallad trossbåt och används främst logistiskt, i detta fall för att transportera röjdykarna till och från platsen. Enligt Rebecca Landberg ska båten inte användas i röjningsarbetet och hur båten ändå kunde komma till skada är inte klarlagt, säger Rebecca Landberg. 

– Vi är jätteduktiga på att röja minor och våra röjdykare jobbar med detta dagligen. Utredningen som just nu pågår får visa hur det här kom sig.

Räddningsinsatsen leddes av Sjöräddningssällskapet men även kustbevakningen underrättades och enligt uppgifter till Aftonbladet kallades även några av Försvarsmaktens stridsbåtar till platsen. Sex personer befann sig på båten vid händelsen och enligt Rebecca Landberg är samtliga oskadda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.