Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 16:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/trygghetsgrupp-far-pris-for-arbete-mot-rasism-sa-hedrande/

STHLM

Trygghetsgrupp får pris för arbete mot rasism: ”Så hedrande”

Trygghetsgruppen på Järfälla gymnasium drogs igång av Samuel Westman (mitten) och mottog under tisdagen pris av Region Stockholm.
Trygghetsgruppen på Järfälla gymnasium drogs igång av Samuel Westman (mitten) och mottog under tisdagen pris av Region Stockholm. Foto: Järfälla gymnasium.

Skolan var i fokus när Region Stockholm på tisdagen delade ut årets priser för arbete mot främlingsfientlighet och rasism. Bland initiativen som prisades fanns en trygghetsgrupp i Järfälla och ett lärarlag på Lidingö med teman som ”Black history month” och Förintelsen.

– Det är så hedrande och en stor ära att få ta emot ett sådant erkännande, säger Samuel Westman på Järfälla gymnasium.

I grunden är Samuel Westman lärare i svenska och engelska, men sedan flera år tillbaka arbetar han som närvarocoach med fokus på elevernas trygghet.

Och det är inom den ramen som Westman dragit igång den trygghetsgrupp som nu prisas. I gruppen ingår elever från skolans olika program. Där arbetar man tillsammans för ökad trygghet genom att varje morgon hälsa eleverna välkomna samt särskilda trygghetsluncher och trygghetsrundor i skolan.

Samuel Westman har också startat en trygghetskör, där nyanlända och etablerade ungdomar samlas med pensionärer för att sjunga.

– Jag visste inte ens om att vi var nominerade så bara det gjorde mig glad. När vi sedan vann priset var glädjen såklart ännu större för både mig och trygghetsgruppen, säger Westman.

Vad har du fått för respons bland eleverna för ditt trygghetsarbete?

– Jag har fått stor respons. Jag lägger 90 procent av min arbetstid ute i korridorerna, i entréerna och i kafeterian. Som jag ser det har elever ett stort behov av att bli sedda och av någon som lyssnar när de har en fundering. Jag är alltid tillgänglig och bara genom det skapar jag trygghet, säger han.

Priset för arbete mot främlingsfientlighet och rasism har delats ut av Region Stockholm sedan 1997. I år fanns, enligt juryns ordförande och kommunalrådet Amelie Tarschys Ingre (L), ett 20-tal nominerade bidrag.

Utöver Samuel Westman och hans trygghetsgrupp tilldelades även högstadielärarna i engelska och svenska på Käppala skola på Lidingö pris.

– Deras undervisning är väldigt väl genomtänkt med fokus på lärdom, empati och förståelse, säger Tarschys Ingre om juryns motivering.

Undervisningen inkluderar teman som ”Black history month”, Förintelsen och främlingsfientliga organisationer. Att båda priserna gick till initiativ inom skolans värld var ingen slump, menar Amelie Tarschys Ingre.

– Vi brukar ha olika fokus varje år och i år hade vi två starka bidrag från skolan så vi tyckte det var roligt att lyfta dem, säger hon.

Ämnen i artikeln

Lidingö
Järfälla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt