Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-25 09:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tunnelbanetag-i-stockholm-ska-kameraovervakas/

STHLM

Tunnelbanetåg i Stockholm ska kameraövervakas

Foto: Alexander Mahmoud

Samtliga tunnelbanevagnar i Stockholm ska övervakas med livekameror. Och ett regeringsförslag öppnar för att kollektivtrafiken i hela Sverige ska slippa tillståndsplikten för kameraövervakning, skriver Svenska Dagbladet.

TT Text

Sedan tidigare kameraövervakas perronger och uppgångar i Stockholms tunnelbana.

– Brottsligheten på stationerna har minskat sedan vi fick livekameror. Nu kan vi ta den som begår brott inne i vagnarna på bar gärning, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd.

Att även tågen nu ska kameraövervakas motiveras med att det ska bli lättare att hjälpa resenärer eller att exempelvis ta fast brottsmisstänkta.

– Om en gärningsman på rymmen hoppar på ett tåg tappar man möjligheten att hålla koll på vad som händer. Man behöver inte vänta till nästa station eller i efterhand plocka ut bilder, säger Kristoffer Tamsons.

Kollektivtrafiken i Sverige behöver söka tillstånd för kameror på platser som allmänheten har tillträde till, men just tunnelbanan i Stockholm har ett undantag.

Enligt Kristoffer Tamsons vill man slopa tillståndskravet för hela kollektivtrafiken i Stockholm. Något som kan bli verklighet för hela landet från och med nästa år.

– En proposition från regeringen till riksdagen ligger färdig där ingen skillnad mellan trafikslag eller kommun befästs, säger Jenny Bård, jurist på tillsynsmyndigheten Datainspektionen.

Läs mer: Kroppsburna kameror införs permanent på utsatta busslinjer 

Läs mer: Svensken vill ha kameraövervakning – men effekten fortfarande oklar