Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-23 14:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tunnelbygge-stoppas-trafikverket-haver-kontrakt/

STHLM

Tunnelbygge stoppas – Trafikverket häver kontrakt

Tunnelbygget på Lovön stoppas sedan Trafikverket beslutat att häva kontraktet med entreprenören. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Förbifart Stockholms tunnelbygge på Lovön stoppas. Detta sedan Trafikverket beslutat att häva kontraktet med entreprenören LSAB som bygger tunneldelarna. Enligt myndigheten brister entreprenören i sitt arbetsmiljöarbete.

– Problemen har funnits under en lång tid, men nu har vi kommit till en punkt där det inte fungerar längre, säger Johan Brantmark, projektledare på Trafikverket. 

Rätta artikel

Orsakerna till att Trafikverket häver kontraktet är flera, uppger Johan Brantmark som är projektledare för tunnelbygget. Men i huvudsak handlar det om långvariga brister i LSAB:s arbetsmiljöarbete.

– Vi har följt det här arbetet under en lång period och har hela tiden haft en dialog med LSAB. Efter sommaren fick vi till en bra situation där mycket fungerade, men efter jul och nyår har vi sett förnyade brister, säger Johan Brantmark.

Beslutet grundar sig på en helhetsbedömning där myndigheten kommit fram till att de inte längre är säkra på att entreprenören kan garantera en god arbetsmiljö framöver. 

– Vi sätter arbetsmiljön i första rum och då blir det naturligt att gå skilda vägar när man ser att entreprenören inte är villig att samarbeta fullt ut, säger Johan Brantmark.

Vad händer nu? 

– Rent juridiskt upphör avtalet att gälla, så nu går vi in och tar ansvar för arbetsplatsen och säkrar den driftmässigt. Sen påbörjas ett arbete med att upphandla en ny entreprenör.

I dagsläget finns ingen information om vilka tids- och kostnadskonsekvenser det hävda kontraktet kommer att innebära för Förbifart Stockholm. Johan Brantmark säger att man försöker göra allt för att minimera konsekvenserna. 

– Men någon konsekvens kommer det här att få, nu får vi titta på det och definiera vad det blir. 

I vintras utsåg tidningen Byggnadsarbetaren tunnelbygget under Lovön till årets sämsta bygge. Facktidningen skrev bland annat att en brand i samband med tunnelbygget hade kunnat få förödande följder och att en arbetsmiljöinspektör skadades av en tryckvåg från en sprängning. 

Läs mer: Säkerhetsbrister vid Förbifart Stockholm-bygge