Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/turister-gillar-stockholm-men-inte-stockholmare/

STHLM

Turister gillar Stockholm – men inte stockholmare

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stressade och forcerade – så upplevs stockholmare av turister. De gillar staden men är inte lika förtjusta i dess invånare.

DN Text

Resultatet kommer från en undersökning som turistföretaget Strömma genomfört. 2.011 personer från andra län i Sverige som besökt Stockholm de senaste åren har fått svara på frågor om huvudstaden och sitt besök.

– Det vi främst ville ha reda på var vad de tycker om Stockholm och Stockholms skärgård. Vi gör regelbundet sådana undersökningar bland de som reser med våra båtar eller bussar, men nu ville vi fråga dem som inte åkt med oss. Då kom detta, med vad de tycker om stockholmare, fram, säger Peter Henricson, Affärsområdeschef på Strömma.

Undersökningen visade att de tillfrågade turisterna tycker om Stockholm, framför allt skärgården, Vasamuseet och Gamla stan beskrivs som ”mycket sevärt”, men vad gäller invånarna är de mer skeptiska.

Bland annat beskrivs stockholmarna som ”annorlunda” och svåra att få kontakt med, något som Mitti var först med att rapportera.

I rapporten instämmer 40 procent i påståendet att man känner ett avstånd för att människorna där är annorlunda. Många menar även att de känner sig stressade i Stockholm för att det är så rörigt och mycket folk. Endast 7 respektive 6 procent instämmer helt i påstående att människor i Stockholm är hjälpsamma och att det är lätt att få kontakt med dem.

– Jag blev förvånad, jag är själv stockholmare. Det kan kanske bero på att storstaden har ett annat tempo. Vi ger inte lika mycket tid i samtal, vi uppfattas som stressade och forcerade, säger Henricson.

– Vi vill ju att alla stockholmare ska vara en bra värd för vår stad. Det är vi säkert generellt när vi ska stötta och ge råd till en vilsen turist. Men stressandes på väg till arbetet kanske vi inte uppfattas på det sättet.