Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 12:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/turister-glads-at-lugnet-i-gamla-stan/

STHLM

Turister gläds åt lugnet i Gamla stan

Familjen Rodriguez Lopez från Madrid hamnade i Stockholm då ett bröllop i Lyckselse de var bjudna på blev inställt. ”Vilken fantastisk stad, jag hade inte en aning om att här fanns så mycket vatten”, säger pappa Jesus. Guillermo, Isabel och Adriana håller med.
Foto: Roger Turesson

Långsamt, långsamt börjar livet återvända till turistmagneten Gamla stan i Stockholm. De senaste två veckorna upplever nu flera souvenirförsäljare en – visserligen svag – men ändå noterbar ökning av antalet besökare.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre ställe att turista på nu än Stockholm. Så lugnt, så skönt, så vackert, säger Sabrina Freda från Italien.

En sammanbiten man ställer med en smäll ut en korg fylld av vikingahjälmar i plast på Västerlånggatan i Gamla stan. Mitt emot hans av diverse pryttlar sprängfyllda butik ligger ett café. Högar av nygjorda våfflor tronar på disken, redo att intas och njutas av den ström av turister som uteblir. Snart ska de sloka i kanterna och skvallra om den tid som råder.

– Det är sorgligt, men vad ska vi göra? Det enda vi kan göra är att stänga butiken redan i slutet av eftermiddagen istället för som vanligt ha sommaröppet till typ 22, mumlar butiksinnehavaren som inte vill ha sitt namn i tidningen.

Den kommersiella navelsträng som normalt förser Gamla stan med kunder med cash har effektivt kapats då samtliga kryssningar till Stockholms hamnar ställdes in när pandemin bröt ut. Det handlade om totalt 280 välfyllda fartyg vars passagerare en vanlig säsong hade satt sprätt på i runda tal 600 miljoner kronor under besöket i Stockholm – och inte minst i Gamla stan.

Den totala förlusten som kan kopplas till den uteblivna kryssningstrafiken är betydligt mer omfattande. Senast Stockholms hamnar räknade på saken kom man fram till att den genererar en omsättning på 1,9 miljarder kronor.

Det är pengar som gått upp i rök, liksom 1.100 arbetstillfällen inom de olika servicenäringarna. Enbart för Stockholms hamnar handlar det om ett intäktsbortfall på 60 miljoner i uteblivna hamnavgifter. 15 säsongsarbetare fick heller aldrig komma till jobbet vid det kommunalägda hamnbolaget i år.

”Det är helt fantastiskt att var här i dessa tider. Nu ser man ju Gamla stan, den är så att säga inte täckt av människor”, säger Maximilian Funb från Lille i Frankrike som tog en spontansemester i Stockholm tillsammans med flickvännen Zoé Agrain.
Foto: Roger Turesson

I Gamla stan, som den här årstiden normalt sett mest av allt kan liknas vid en myllrande myrstack av turister från hela världen, har konsekvenserna två helt olika ansikten. För den som livnär sig inom besöksnäringen är det brutalt. För den som ändå vågat sig hit för att turista är det...

– Helt fantastiskt, faktiskt. Nu ser man ju hur Gamla stan ser ut, den är så att säga inte täckt av en massa människor, ler Maximilian Funb från Lille i Frankrike som vi möter på Stortorget.

Han vet att jämföra då han varit här förr. Hans flickvän Zoé Agrain är dock här för första gången; fascinerad och tagen av såväl miljö som stämning.

– Lugnet och respekten människor visar varandra här är väldigt behagligt. Hemma är det hetsigare, mer taggarna utåt, säger hon.

Sabrina Freda och Piero Poggioci från Milano delar den uppfattningen. Hemma kunde ingen förstå varför de nödvändigtvis skulle ge sig iväg under coronapandemin.

Mycket av deras umgänge med andra har under de senaste månaderna präglats av rädsla och misstänksamhet.

– Men man kan inte fly en pandemi. Man måste hantera den varsamt och på allvar, men det går inte att sluta leva, menar Sabrina Freda som tillsammans med sin partner tillbringat förmiddagen på Skogskyrkogården.

Nu strövar de genom Gamla stans gränder, beundrar det Kungliga slottet och har ställt in siktet på Stadsbiblioteket, eftersom de är särskilt intresserade av arkitektur.

Sabrina Freda och Piero Poggioci från Milano upplever att de senaste månaderna har der umgänge med vänner i Italien präglats av rädsla och misstänksamhet på grund av corona. ”Man kan inte fly från en pandemi, man ska ta den på allvar, men fortsätta leva”, säger Sabrina, nu fascinerad av det hon sett av Stockholm.
Foto: Roger Turesson

För familjen Rodrigues López från Madrid i Spanien blev det sedan länge planerade besöket i Sverige inte alls vad de hade tänkt sig.

De var bjudna på bröllop i Lycksele, ett bröllop som blev inställt.

– När vi insåg att vi inte skulle få tillbaka pengarna för flygbiljetterna bestämde vi oss för att åka ändå. Vi stannar en vecka i Stockholm, säger Adriana, dottern i familjen.

Liksom övriga i familjen är hon tagen av ”Stockholms skönhet, det rådande lugnet och det behagliga klimatet”. Att komma hit från ett hett Madrid beskriver hon som en befrielse; från instängd värme i munskydd till frisk luft och vänliga människor.

Ingen i familjen har känt någon rädsla för att komma till Sverige och de är friska.

– Jag hade inte en aning om att det var så mycket vatten i Stockholm, utbrister pappa Jesus och blickar ut över Strömmen.

Inte heller Mailan Gaucher, kosmopolitisk fransyska, hyste några tveksamheter att komma. Hon arbetade i Dubai när pandemin slog till, blev sedan isolerad hemma i Frankrike under hela våren. Så fort det var grönt ljus att resa gjorde hon det. Hit kom hon via Amsterdam.

Mailan Gaucher (till höger) från Frankrike känner ingen coronaskam när hon nu reser runt i Europa och hälsar på vänner. ”Jag är försiktig, och visar respekt och följer de restriktioner som varje land satt upp. Det är intressant hur olika länder och medier har valt att beskriva och förhålla sig till situationen”, säger hon.
Foto: Roger Turesson

– Det har varit väldigt intressant att följa de olika bilder av pandemin som florerar i medierna. Det är skillnad på brittisk och fransk press, bilden är verkligen långt ifrån entydig, konstaterar hon.

Att Sverige skulle vara paria i övriga Europa håller hon inte med om.

– Det fanns en diskurs som gick ut på att Sverige offrade den äldre generationen för ekonomins skull, men den bilden har nyanserats. Nu känns det mer som att allt fler ser Sverige som ett föredöme.

Hon känner ingen skam över att hon nu reser runt och hälsar på vänner i Europa. Hon är försiktig och rättar sig efter de restriktioner som varje land infört. Inte för att hon längtar efter att sätta på sig munskyddet när hon återvänt till Frankrike, men hon tänker ändå göra det.

– Jag är inte övertygad om att det har någon effekt, men jag får stå ut med det, det är väl det minsta jag kan göra, säger hon innan hon styr kosan mot en ”swedish fika” på Söders höjder.

Den Londonbaserade familjen Louchi hamnade i Stockholm efter att pappa Khaled blivit kompis med en stockholmare via Facebook. ”Vi känner ingen rädsla, jag tror Sverige är ett av de länder som hanterat situationen bäst”, säger han. Sabrin och Mohmed tycker det är skönt att slippa munskydden de bär hemma i London.
Foto: Roger Turesson

På Järntorget träffar vi den Londonbaserade familjen Louhchi. Pappa är ursprungligen från Tunisien och barnen Sabrin och Mohamed är födda i Italien, deras mammas hemland.

– Vi känner oss väldigt säkra här i Sverige. Jag uppfattar det som man har hanterat pandemin med stor klokskap här, säger pappa Khaled.

Med sig har han sin nyvunne vän Abdessalem Dhahri, som bor i Enskede.

– Vi träffades via Facebook, upptäckte att vi gillade varandra. Så nu är vi här och hälsar på, det är första gången vi ses, berättar han.

Programmet för veckan är uppstyrt. Det blir Gamla stan, Drottningholm, Vaxholm, Sandhamn och Nynäshamn.

– Man måste ha sett Stockholm någon gång i livet, det har vi alltid sagt. Och nu får vi göra det. Jag är så tacksam över att vi träffades, jag och Abdessalem. Vi är väl själva beviset för att sociala medier faktiskt kan användas till något positivt, säger Kahled.

Enligt branschorganisationen Visita, vars senaste statistik är från den 27 juli, har restaurangnäringen i Stockholm ett 50-procentigt tapp under juli, jämfört med förra året. Det är med andra ord en svag ökning jämfört med vårens katastrofala tapp. Hotellen ligger fortfarande 75 procent back i juli jämfört med samma period förra året.

Men kanske kan vi trots allt vara säkra på en sak – att de som vågat sig hit kommer att bli bra ambassadörer för Stockholm i sina hemländer.

Att inte kunna tänka sig något bättre ställe att turista på än Stockholm, som Sabrina Freda från Italien, beskriver det är ju det bästa betyg en stad kan få.

Läs mer:

”Utländska turister känner sig trygga i Stockholm”

Tomt och öde i Gamla stan när turisterna uteblir

Ämnen i artikeln

Gamla stan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt