Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Turister packar löparskorna för att uppleva mer av Stockholm

Joggingturismen breder ut sig. I Gamla stans gränder flåsar allt fler turister runt i löparskor.

– Det är ett mer intensivt sätt att uppleva Stockholm på, säger amerikanske turisten Luis García.

Den guidade joggingturen är sju kilometer lång och utgår från Dramaten. Om en dryg timme kommer Luis García, 34, från Kalifornien att ha gjort ett efterlängtat träningspass och samtidigt lärt känna Stockholm ur ett nytt perspektiv.

– Det är första gången jag testar en joggingtur som turist. Jag tränar tre till fyra gånger i veckan och vill motionera även när jag reser. Det är andra gången jag är i Stockholm så jag har redan gjort museerna och vill se staden som en ”local”, säger han.

Guide för dagen är Linnea Timgren, till vardags teknisk konsult, som driver guideföretaget med två kollegor. Hon går ut i ett snabbt tempo och svettas inte en milliliter under de sju kilometerna. Det krävs hyfsad kondition för att springa och guida på engelska samtidigt.

– För mig är det framför allt ett socialt och kul sätt att träffa människor från hela världen och samtidigt träna. Jag är född i Stockholm men lär mig väldigt mycket om staden och dess historia som guide, säger hon.

Första anhalt är Kastellholmen med svårslagen utsikt mot Djurgården. Vägen dit bjuder på några av Stockholms finaste vykortsvyer. Via Blasieholmen och Skeppsholmen passeras både en stadsbyggnadsdebatt och en massa kultur.

För mig är det framför allt ett socialt och kul sätt att träffa människor från hela världen och samtidigt träna.

Luis García har mobilkameran redo att fånga snapshots. Han är tacksam över sin personliga guide/tränare som leder en smart snitslad runda förbi de viktigaste sevärdheterna.

– Jag älskar att springa, det ger mig energi. Jag får också möjlighet att springa på semestern och dessutom lära mig något. Det hade varit svårt för mig att hitta joggingturer på egen hand, säger han.

Traditionell sightseeing med kamera på magen i buss dominerar fortfarande på slottsbacken och Stortorget men fitnessturismen ökar i Stockholm. Enligt Stockholm Visitors board packar resenärer nu lika självklart löparskor som finskor i resväskan.

– Löparskor går att ta med sig överallt. Jag packar själv alltid ned mina för att kunna springa längs Seine om jag är i Paris, säger Ann-Charlotte Jönsson, pressansvarig.

Stockholm Visitors Board har uppmärksammat det växande löparintresset och tipsar på webben om joggingspår för turister som vill hålla formen under Stockholmsbesöket. Turismen blir också allt mer intresse- och upplevelsebaserad.

– Är man hälsosam hemma vill man fortsätta att vara det när man reser. Den som gillar att springa tar reda på var man kan göra det genom communities där man får tips och råd från andra intresserade, säger hon.

En stark resetrend även internationellt sett är att hitta icketuristiga och undangömda pärlor utöver de viktigaste besöksmålen.

– Besökarna vill både checka av de viktigaste attraktionerna och samtidigt uppleva staden ur medborgarnas perspektiv, som en ”local”, säger Ann-Charlotte Jönsson.

Stockholms besökare har i dag flera aktiva former av guidningar att välja mellan. Cykelturer med guide och kajakturer på vatten erbjuds som alternativ till sightseeingturer med buss eller båt. Segway är ett annat sätt för turister att se mer av huvudstaden.

Springturens sju kilometer börjar närma sig sitt slut. Linnea Timgren och Luis Garcia har stannat för en snabb titt på kartan över Riddarholmen. De fortsätter längs med vattnet innan det är dags att ta sig tillbaka till Dramaten och Strandvägen för välbehövlig vila och vätskepåfyllning.

Amerikanen är nöjd med att få uppleva Stockholm på ett möjligtvis mer genuint och mer hälsosamt sätt.

– Jag tyckte särskilt mycket om Gamla stan och alla gränder. Jag tänker definitivt leta upp liknande joggingturer när jag reser till andra länder i framtiden, säger Luis Garcia.

Fakta.Sthlm på lätt löparfot

Spring sightseeing
Det finns flera olika springturer för turister i Stockholm, bland annat genom City, Gamla stan och Djurgården. Turerna är mellan sex kilometer och en mil långa och kostar mellan 200 och 600 kronor beroende på antal deltagare och längd. De ges bland annat på engelska, spanska och tyska.

stockholmrunningtours.com

runwithmestockholm.com

Cykelsightseeing
Rulla runt stan i lagom takt med van guide. Turen tar 2,5 timme, cykel, hjälm och regnponcho ingår i paketet. Endast på engelska.

stockholmadventures.com

Fakta.Andra Running tours i världen

Venedig
Gör en biathlon, spring och paddla på gator och kanaler (bilden). Från 350 kr.

venicebyrun.com

 

Barcelona
Välj Gaudítur, Gamla stantripp eller morgontur med soluppgång över strand. Från 500 kr.

runningtoursbarcelona.com

 

New York
Stort utbud, från Brooklyn Bridge och Central Park till tur genom Soho, Little Italy och Chinatown. Från 350 kronor.

cityrunningtours.com

Istanbul
Spring över två kontinenter. Från Europa till Asien passeras alla sevärdheter och du får även en kopp turkiskt te. Från 350 kr.

maraturk.com

Hongkong
Njut av skyskrapor och pirer, avrunda med Dim Sum och öl.

hkrunningtour.com

Kapstaden
Både spring och testa vin eller öl, runt City och Taffelberget. Från 250 kr.

runcapetown.co.za

Källa: Gorunningtours.com, runtours.eu

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.