Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Tusen dåliga samveten ska dövas

Vällingby Torg 18.42.

En rå vind blåser tvärs igenom våra dunjackor. Det stelfrusna torget breder ut sig som en tundra, täckt med en cancergrå blandning av snö och smuts. Men det kan inte hjälpas. Nu råkar det vara Alla hjärtans dag och tusen dåliga samveten ska dövas.

I en klunga med partytält jobbar några blomsternasare för brinnande livet. Stämningen bland kunderna är desperat. Alla knuffas. Ingen ser glad ut. Inte ens lite. Det här är romantik förvandlad till automatiserad ritual.

– Men va fan, ryter en ung man i dyr rock.

Han är ursinnig över att en av handlarna inte tar kort.

Precis framför mig tränger sig en liten dam elegant före en kvinna i kön.

– Nu tror jag faktiskt att det var min tur, väser kvinnan mellan tänderna.

En försäljare frågar mig mumlande om det var bra så medan hans blick är fäst i tomma intet. Ögonblicket senare springer jag i halv panik mot bussen med en bukett tulpaner. När jag sjunker ner på sätet sätter sig en man i närheten med ett fång röda rosor inklämda under armen.

Mannen pratar i telefon, högt och snabbt. Det låter jobbrelaterat. Personen i andra änden hör inte riktigt. Mannen upprepar sig. Hans röst stegrar sig av irritation.

Så kliver han av och det blir tyst. Efter en stund närmar sig min hållplats. På väg ut vänder jag på huvudet. På platsen där mannen satt ser jag ett fång med röda rosor.

Dörrarna slår igen och bussen försvinner in i mörkret.

Andreas Nordström är webbredaktör på DN Sthlm och tycker att Paul Simons ”Graceland” är en av de finaste sånger som skrivits om kärlek.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.