Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-15 17:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tusentals-doser-vaccin-vantande-i-stockholm/

STHLM

Tusentals doser vaccin väntande i Stockholm

Mellan 10.000 och 15.000 doser ligger väntande i Stockholm.
Mellan 10.000 och 15.000 doser ligger väntande i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Trots att Folkhälsomyndigheten rekommenderar att allt levererat vaccin mot covid-19 används ligger tusentals doser orörda i Stockholm. Detta eftersom regionen inte är säkra på att leveranserna kommer som utlovat.

– I takt med att fler vaccin godkänns och levereras kommer detta att vara ett övergående problem, säger Magnus Thyberg, ansvarig för vaccinationen i länet.

Den rikstäckande vaccinationen mot covid-19 har pågått i nästan en vecka. I Stockholm är vaccineringen i full gång på kommunernas särskilda boenden.

– De som sköter läkarinsatserna där tillsammans med personalen på boendena genomför vaccinationen. Inom någon vecka kommer vi att starta vaccination av omsorgspersonal på äldreboendena, säger Magnus Thyberg som ansvarar för covid-19-vaccinationen vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholm.

Samtidigt berättar han att Stockholm har valt att lägga undan hälften av doserna som hittills tilldelats länet. I stället för att vaccinera fler snabbare ligger mellan 10.000 och 15.000 doser väntande.

Magnus Thyberg säger att detta beror på att vaccinet godkändes så pass nyligen och att man av den anledningen inte känner sig trygg med leveranskedjorna.

Folkhälsomyndighetens rekommendation är dock att använda det vaccin som levereras och myndigheten anser inte att det är nödvändigt att spara en andra dos.

– Man ska definitivt använda det vaccin man har, det finns ingen anledning som det ser ut i dag, att spara vaccin för framtida bruk, utan allt talar för att vi kommer ha löpande leveranser, sade statsepidemiolog Anders Tegnell på tisdagens presskonferens.

Magnus Thyberg säger att Region Stockholms beslut grundar sig i en riskavvägning.

– Vår bedömning är att det finns en osäkerhet om antalet doser och leveranstider. Därför har vi valt att spara på doser för att säkerställa att våra mest sjuka och sköra kan få även den andra dosen. I takt med att fler vaccin godkänns och levereras kommer detta att vara ett övergående problem.

Folkhälsomyndigheten har satt upp en prioriteringsordning för vilka grupper som ska vaccineras när, där äldre på särskilda boenden kommer först.

Även om Stockholm kommer att följa Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning gällande vilka som ska få vaccinet först så tror Magnus Thyberg att det snart kommer att finnas flera grupper som vaccineras parallellt.

– Det är inte så enkelt som att man tar en grupp och när man är färdig med den så tar man nästa.

När kan sjukvårdspersonal börja vaccineras?

– Vi tror att vi kan börja med dem bara inom några få veckor.

Drygt 16.000 doser vaccin har skickats ut till vårdgivarna som genomför vaccination på boendena.

– De signalerar att det fungerar bra och enligt plan, säger Magnus Thyberg som också berättar att viljan att vaccinera sig verkar vara stor.

Några siffror på hur många som fått vaccinet finns dock inte än.

Nu pågår detaljplanering av den fortsatta vaccineringen i regionen.

– Det gäller de som får hemtjänst, hemsjukvård och de som är över 70 år. Vi är också långt i planering gällande andra riskgrupper och sjukvårdspersonal, säger Magnus Thyberg.

När allmänheten, utöver riskgrupperna och de som arbetar inom vård- och omsorg, ska få sitt vaccin, finns det däremot ingen detaljplanering för än, enligt Thyberg.

Läs mer: Fler regioner på väg att vaccinera äldre och personal parallellt

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt