Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tusentals i publiken när Ortens bästa poet koras i Rinkeby

Stor poesitävling avslutas i RInkeby. Bipasha Huq, Simon Matiwos och Saman Sokhanran.
Stor poesitävling avslutas i RInkeby. Bipasha Huq, Simon Matiwos och Saman Sokhanran. Foto: Magnus Hallgren

Ortens bästa poet ska koras för tredje gången. Intresset är enormt inför lördagens kval och söndagens final i Svenska förortsmästerskapet i poesi i Rinkeby.

– Jag har aldrig tidigare hört talas om ett poesiarrangemang som drar tusentals ungdomar. Det här är en revolution, säger poeten Daniel Boyacioglu.

”Alltför ofta ser jag svarta kvinnor hata sin hud. Alltför ofta ser jag svarta kvinnor se sig själva vandra som störande oljud.”

Så inledde Liban Abdule från Tensta sitt anförande ”Svart kvinna” vid förra årets tävling. Han utsågs senare till Ortens bästa poet 2016 – inför tusentals jublande åskådare.

– Det har betytt otroligt mycket för mig. Jag har utvecklats både som människa och poet. Jag har förändrat ganska mycket i mitt liv, och fått nya möjligheter, säger 21-åringen.

Många i publiken kunde relatera till Libans texter om rasism och orättvisor, som utgår från hans egna erfarenheter. 

”De blir uppmålade som aggressiva, explosiva, impulsiva. Men mina systrar är positiva och effektiva. Ni kanske tycker jag borde sluta överdriva, men det är sanningen, och jag slutar när ni slutar göra mina systrar självdestruktiva.”

Han avslutade med orden:

”Vi är från moderlandet, vårt blod har tvingats över vattnet, så låt oss hålla ihop och aldrig bryta bandet. Och vet ni vad det bästa vi har som många inte får? Vi har typ en hud som typ aldrig åldras på tusen fucking år!”

Läs också: Tjejers betyg ger förorter ett lyft

När Liban klev av scenen skrek publiken hans namn. Efter segern har han bland annat turnerat runt om i landet och använt sin poesi på ungdomsgården där han jobbar. I år coachar han laget från västerort.

– Det här är våra röster som hörs. Vi släpps inte in i andra rum. Folk från förorten känner sig inte hemma i de flesta kulturrummen, så när vi nu har byggt ett eget så blir det stort, säger han.

I helgen förvandlas Ungdomens hus i Stockholmsförorten Rinkeby från idrottshall till poesiscen. Poesin som levereras från scenen har många namn: estradpoesi, scenpoesi, mikrofonpoesi eller spoken words.

Bipasha Huq, Simon Matiwos och Saman Sokhanran från Förenade förorter står bakom arrangemanget.

 – Förorten har länge väntat på en scen där ungdomarna kan vara sig själva, utan några förväntningar på att de ska anpassa sig. Det här är deras scen, de äger den och de gör vad de vill med den – och det är det som är så fint, säger Bipasha, föreningens ordförande.

Trion sitter runt ett bord i sitt helvita kontor vid Rinkeby torg och förbereder det sista inför helgen. När de arrangerade tävlingen för första gången 2015 kunde de aldrig tro att det skulle bli så stort.

– När vi ställde ut 600 stolar första året och såg ut på havet av stolar så kändes det omöjligt. Men lokalerna kunde inte ta emot allt folk till slut, säger Saman.

I år tar lokalen emot 2.800 personer – och kommer att vara mer än välfylld. Enligt ett internskämt hyr gruppen Globen nästa år, men det viktigaste är ändå att stanna kvar i förorten.

– Ungdomar vill ofta göra om grusplaner till konstgräsplaner. Nästa medborgarförslag kanske är att bygga poesiscener här ute, säger Simon, halvt på skämt och halvt på allvar.

Till helgen samlas de 21 tävlande som har tagit sig vidare från höstens kvalomgångar för att göra upp om segern. Fyra av nio deltävlingar har varit i Stockholm – i Rinkeby, Norra Botkyrka, Tensta och Flemingsberg. Två finalister från varje Stockholmsförort har utsetts.

Till finalen kommer dessutom tävlande från förorter i Göteborg, Malmö, Linköping, Örebro och Borlänge. 

– Begreppet förort är mer än en plats, det är en identitet man bär, säger Saman.

Under lördagens kval och semifinal ska de 21 tävlande, som i princip är jämnt fördelade mellan könen, bli till åtta finalister.

Varje person har tre minuter på sig att leverera sitt budskap. Själva uttrycket påminner om hiphop, men poesiscenen är lite mer ödmjuk, menar trion. Dessutom har poeterna ingen musik i bakgrunden.

– Det är helt tyst, du kan inte gömma dig bakom musiken. Vad vill du säga till världen om det är helt tyst i tre minuter? säger Simon, som själv blev Ortens bästa poet 2015.

Även den välkända poeten och musikern Daniel Boyacioglu är engagerad i Förenade förorter. Han beskriver tävlingen som ”den största kulturhändelsen på poesifronten under de senaste decennierna.”

– Jag är verksam poet sedan tjugo år och det finns inget motsvarande. Jag har aldrig hört talas om ett poesiarrangemang som drar tusentals ungdomar. Det här är en revolution, säger han.

Boyacioglu tror att det har funnits ett stort uppdämt behov för ett sådant här arrangemang i förorten.

– Det är ju jätteutsatta områden som vi etablerar oss i. Det kanske inte alltid är ett specifikt poesibehov, men det finns ett stort behov av att yttra sig, att göra sig hörd, säger han.

Själva tävlingen vänder sig först och främst till personer i åldrarna 16 till 28 år. Bipasha Huq, ordförande för Förenade förorter, vill se hela förorten representerad i publiken. Alla är välkomna och entrén är fri.

Finalen riskerade länge att behöva ställas in. Tävlingen blir nu verklighet tack vare donationer och stöd från privatpersoner, Stockholms stad och olika organisationer. Föreningen har till exempel fått in över 100.000 kronor i mikrodonationer genom betaltjänsten Swish.

De sista förberedelserna återstår, men folk från Stockholms förorter och förorter i Göteborg, Malmö, Linköping, Örebro och Borlänge är redan på väg mot Rinkeby för att tävla. Och tusentals ungdomar är på väg för att bli en del av publiken.

– Det finns ett språk mellan människor från dessa olika områden, oavsett var i Sverige man bor. Vi alla förstår det. Och då är det också på tiden att det värderas, säger Bipasha.

 

Ortens bästa poet 2017

Vad?

Svenska förortsmästerskapet i poesi. Estradpoesi av ungdomar inför tusentals åskådare.

Var?

Ungdomens hus i Rinkeby.

När?

Kval och semifinal på lördag mellan 15 och 22. Final på söndag mellan 16 och 21.30.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.