Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tusentals paraderade genom Stockholm

Stockholms gator exploderade på lördagen i färg, glitter och musik när tiotusentals dansade gatorna fram i årets Prideparad. Ett skyfall fick kroppsmålningar att rinna. Men den glada stämningen kunde regnet inte rå på.

När mc-förarna i Dykes on Bikes strax efter klockan 13 vrålade motorerna och startade årets parad steg jublet och den grå himlen över Stockholm utmanades av ett regnbågsfärgat hav.

– Det är häftigt att köra först och ta emot folkets jubel och visa att vi kan se olika ut. Vi vill vara förebilder för unga, säger Helene Delilah som åkt i täten av paraden i många år.

Timmarna innan paraden drog igång sken solen och Tantolunden på Södermalm fylldes av ett hundratal utsmyckade ekipage och tusentals paraddeltagare i alla tänkbara former. Familjen Hemström satt på första parkett för att för första gången se paraden och de såg fram emot att se alla olika utstyrslar.

– Det är kul att se, det är lite karneval i Rio över det här, sade Tommy Hemström.

Paradvägen genom
Stockholm kantades av hundratusentals människor, mer exakt siffra kan polisen inte ge då ett rejält regn mitt i paraden satte publiken i rörelse. Men den glada stämning som rådde bland rullskridskoåkande rollerderby-spelare, regnbågspirater och krigarprinsessor kunde inte regnet störa.

Mellan 35.000 och 50.000 deltog i paraden, bland annat en barnvagnskaravan som visade att kärnfamiljen i dag kan se ut på många olika sätt och under banderollen ”Stolta föräldrar” fanns Rebecca Berg som gick för sin dotter.

– Jag tycker det är viktigt att man visar att vi verkligen stöttar våra barn, det är sådan kraft i det här både att gå och att titta på, säger hon.

Mitt i all dans
och glädje fanns också allvar. Med förtejpade munnar paraderade några hundra i RFSL:s marsch för dem som inte själva kan gå. På skyltar beskrevs svårigheterna som hbt-personer i länder som Brasilien, Uganda och Ryssland utsätts för.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.