Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 06:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tusentals-stockholmare-kravs-pa-for-hog-p-avgift/

STHLM

Tusentals stockholmare krävs på för hög p-avgift

Tusentals Brommabor har i dagarna fått felaktiga räkningar för boendeparkering.
Tusentals Brommabor har i dagarna fått felaktiga räkningar för boendeparkering. Foto: Privat

Trafikkontoret hann inte stoppa utskicket av felaktiga parkeringsfakturor i Bromma. I december kostar boendeparkering bara 184 kronor – inte 300 kronor som fakturan anger.

– Kunderna får vända sig till kontaktcenter för att få den felaktiga fakturan korrigerad, säger Malinda Flodman, kommunikationsansvarig.

Jessica Ritzén
Rätta artikel

Transportstyrelsens beslut att upphäva p-avgifter på 289 lokagator i Bromma gjorde att staden bestämde att all parkering i hela stadsdelen skulle vara gratis från den 20 december till den 6 januari 2020.

Trots det har över tusen kunder med boendeparkering i Bromma i dagarna fått fakturor för hela månaden. Summan är på 300 kronor, 116 kronor mer än de ska betala.

– Det var försent i processen att stoppa fakturorna. Den som fått en faktura för hela december kan höra av sig till vårt kontaktcenter, säger Malinda Flodman.

Totalt har staden fakturerat Brommabor med löpande abonnemang på 372.000 kronor för december. Dessutom tillkommer många som betalar via p-appen eller p-automat.

Den som har fått en faktura för hela december uppmanas att höra av sig till trafikkontorets kontaktcenter.
Den som har fått en faktura för hela december uppmanas att höra av sig till trafikkontorets kontaktcenter. Foto: Magnus Hallgren

Kunderna uppmanas att mejla till boendep@stockholm.se för att få en ny faktura med rätt belopp. 

– Om man redan har betalat kan man få pengarna tillbaka. Annars får man en delmakulering så man inte behöver betala hela summan utan bara fram till 20 december.

När det gäller återbetalning av parkeringsavgifter före 20 december är staden dock tydlig med att man inte kommer att betala tillbaka något retroaktivt. 

Trafikkontoret lutar sig mot bestämmelser i trafikförordningen samt lagen om nämnder för vissa trafikfrågor. Enligt dessa lagar gäller lokala trafikföreskrifter direkt även om de prövas av högre instans. Därför anser staden att de gällde fram till Transportstyrelsens upphävande.

Läs mer: Stockholms stad slår rekord i parkeringsintäkter

Läs mer: Han stoppade p-avgifter på 289 gator i Bromma.