Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tv-eken fälld

Polisen utrymde och spärrade av området runt den omstridda jätteeken utanför tv-huset på Oxenstiernsgatan i Stockholm. Under natten föll eken som en fura.

– Vid halv två började det. Det fanns väl några där som protesterade, men det gick lugnt till. Nu sågas den upp i mindre bitar och forslas bort, säger Göran Kallervik vid Stockholmspolisen till DN.se.

Enligt polisen tog det ungefär tre timmar att få ner eken bit för bit och efter kapningen av stammen ska ett stort hål ha avlöjats medan det i ena kanten ska ha varit några decimeter frisk ved.

Utrymningen började vid ettiden natten till fredagen då aktivister ännu satt uppe i kronan. Som mest deltog 40-talet poliser mot 30-talet trädvänner. Polisen bistod trafikkontoret med att se till att människor höll sig på behörigt avstånd.

Trafikkontoret i Stockholm ville fälla eken av säkerhetsskäl medan trädets vänner säger att det är ofarligt. Olika experter ha kommit till skilda resultat om den månghundraåriga ekens tillstånd.

Experter som trafikkontoret anlitat har sagt att stora delar av jätten är så murkna att de kan knäckas i stark storm. Andra anser att själva stammen är i så gott skick att trädet kan stå kvar efter rensning av de sämsta grenarna.

– Vi trodde inte att de skulle slå till i natt, säger Göran Folin, en av ekens vänner som försökte mobilisera motstånd mot fällningen under natten.

Folin skyndade sig iväg till trädet när han fick besked om polisens aktion.

– Ulla Hamilton (moderat trafikborgarråd i Stockholm) vågade alltså inte invänta de fristående arboristernas undersökning som snart är klar. Hon vill ha fria händer att utforma gatan för spårväg och fler bilar och då står tyvärr eken i vägen, säger han.

Har du bilder från fällningen? MMS:a till 71 222 eller mejla till nyhetstips@dn.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.