Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Tv-eken lever vidare

Tv-eken lever vidare som konstverk, trädskulptur, miljöexperiment, bevismaterial, babianmat och har redan blivit vallfartsort. DN har spårat upp 500-åringens alla delar.

Stubben
Över en frusen stubbe strödd med rosor och våta marschaller blandas dikter med vreda minnesord. ”Här vilar demokratin”. ”Ulla Hamilton, shame on you.” Tv-eken har blivit vallfartsort för sörjande stockholmare.

Senare i vinter ska trafikkontoret ta bort de sista resterna av det legendariska trädet som inte lät sig ryckas upp med rötterna från Oxenstiernsgatan natten till den 25 november. I ett hål bredvid stod den knappt tioåriga Lill-Eken, ättling från ett tv-ekollon som ska återplanteras utanför SVT så småningom.

Babianerna
– Hundra personer demonstrerade för att eken skulle stå kvar. Jag representerade de 40 som ville att eken skulle fällas, fyrtio babianer, säger Jonas Wahlström på Skansenakvariet. Han lyckades tinga 40 meter tv-ek från trafikkontoret och hämtade babiangodiset från parkeringen Hundudden direkt efter fällningen.

Nu ligger de utspridda på apberget i Skansenakvariet där babianerna härjar fritt. Efter en knapp månads barkfrossa är ekens grenar närapå renskalade.

– Babianerna är så tacksamma och tuggar och smaskar på barken. Det var inget fel på de här grenarna, det är massivt trä, friskt och fint, säger Jonas Wahlström.

Trädkyrkogården
Den sista vilan. Som två svarta dinosaurier ligger tv-ekens stam tudelad på ett fält vid Stora Skuggans Väg på Djurgården. Platsen kallas Experimentalfältet och användes förr till grödexperiment. Nu är det vikt för ett nytt experiment. Som ekdeponi för biologisk mångfald.

– Vi valde en solbelyst plats i en miljö där det finns arter kopplade till eken. Vi hoppas att eken ska fungera länge som värdefullt biologiskt substrat, kanske i femtio år. Vi ska också ta fram ett informationsmaterial för att folk ska förstå varför vi har lagt delarna så här, säger Henrik Niklasson, jägmästare på Djurgårdsförvaltningen.

Bevismaterialet
På trafikkontoret på Kungsholmen ligger några väl valda delar tv-ek. Bevismaterial för att brunröta angripit en av trädets stammar. Vid sidan av de sjuka porösa delarna finns en frisk ek som jämförelse. Delarna behålls som en säkerhetsåtgärd för att visa hur eken mådde.

Spekulanterna på tv-eken var många enligt trafikkontoret.

– Vi sade nej till Bergslagens whiskydestilleri som ville göra ekfat av trädet och till Carl Malmstens möbelsnickarskola. Då hade det redan försvunnit så mycket delar från Hundudden med motorsåg att vi var rädda att det inte skulle finnas något kvar, säger Björn Embrén.

Ekkonst i Eksjö
I ett snickeri utanför Eksjö i Småland ligger dryga tre meter avbarkad ek på tork. Om sju månader är träet torrt nog att arbeta med.

Först tänkte konstnären Alexander Björk idén låta träsnidaren Urban Gunnarsson på Drottninggatan snida gamla tv- och radioprofiler av eken. Men träet var för hårt. Nu ska han, formgivaren Karl Dos Santos och skulptören Joakim Eriksson själva designa ett minnesobjekt.

– Vi funderar på att göra tre skålar eller urnor. Tanken är att Sveriges Radio ska få ett objekt att ställa i sin reception. Även om den kallas tv-eken har jag alltid sett den som en Radioek. De andra objekten säljer vi på auktion och överskottet går till välgörenhet, säger Alexander Björk.

Han tror att spekulanter kan vara villiga att betala mellan 20 000 och 30 000 kronor för ett dekorativt konstobjekt. Det viktiga är att konsten minner om trädet.

– Det ska vara ett minne av eken och det är träet som ska framhävas. Objektet och formen i sig får inte ta över. Det ska inte vara någon souvenirkänsla utan ett konstverk i begränsad upplaga, säger han.
I oktober nästa år väntas verken vara polerade nog att möta världen.

Trädskulpturen
På en gräsmatta i Tullinge ligger några tiotals meter tv-ek under en presenning och väntar på att bli staty. Konstnären Albin Karlsson har fått i uppdrag att smycka parken Brovakten som ska anläggas vid Hornsbergs Strand på Kungsholmen till år 2013.

– Jag var på jakt efter ett träd eftersom jag ska gjuta en trädskulptur på uppdrag av exploateringskontoret. Eken var så fin och har ett stort historiskt värde, men jag kommer att använda andra träd också, säger Albin Karlsson.

På Hundudden mötte konstnären många stockholmare som ville ha med sig en souvenir.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.