Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-29 01:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tv-kocken-auktionerar-ut-sig-sjalv-for-att-undvika-konkurs/

STHLM

Tv-kocken auktionerar ut sig själv för att undvika konkurs

”Jag tycker inte att man ska sluta leva på grund av viruset”, säger Daniel Höglander, en av kockarna bakom finkrogen Aloë. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.
”Jag tycker inte att man ska sluta leva på grund av viruset”, säger Daniel Höglander, en av kockarna bakom finkrogen Aloë. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Erik Simander

Restaurangbranschen har drabbats hårt när coronakrisen tvingar stockholmarna att stanna hemma. Nu auktionerar kockarna bakom Michelinkrogen Aloë ut sina tjänster till högstbjudande för att överleva.

– Det gäller att försöka få in pengar från alla håll nu, säger Daniel Höglander.

Budgivningen pågår tills lördag och är just nu uppe i 37.000 kronor. För det får vinnaren en middag för tolv personer lagad av stjärnkockarna Daniel Höglander och Niclas Jönsson, vars restaurang Aloë tidigare i år belönades med sin andra Michelin-stjärna.

– I och med att vi inte får någon hjälp måste vi ta till alla medel, säger Daniel Höglander, som tidigare även deltagit i tv-programmet ”Kockarnas kamp”.

Han menar att regeringens stödpaket inte är till någon hjälp för verksamheten, utan bara skjuter problemen framåt i tiden.

– Allt är bara lån. Det ska ju betalas i framtiden. För mig känns det som att vi blir kastade åt vargarna.

Tidigare i veckan pekade Stockholms handelskammare ut hotell- och restaurangbranschen som några av de hårdast drabbade av coronapandemin.

– Ingen i den här branschen har någon skattkista med pengar. Vi har jättehöga fasta kostnader och får ingen hjälp från någon. Jag har ingen aning hur länge vi klarar oss om det här fortsätter, säger Daniel Höglander.

Hittills har restaurangens räddning varit den andra Michelin-stjärnan som kom i februari, berättar han. Men framtiden är ändå väldigt osäker.

– Nu ska vi släppa bokningar för resten av våren och då får vi se om det blir en kalldusch eller inte. Det är total hysteri bland folk just nu. Men jag tycker inte att man ska sluta leva på grund av viruset.

Elin Peters: För krogarna handlar det nu om överlevnad

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt