Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-25 13:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/tv-profil-utreds-for-oaktsam-valdtakt/

STHLM

Utredning inledd om oaktsam våldtäkt

Tv-profilen Paolo Roberto greps i förra veckan i samband med ett sexköp. Men efter att entreprenören själv i en tv-intervju har sagt att kvinnan han köpte sex av ”säkert var dittvingad” utreder nu åklagare om det kan röra sig om brottet oaktsam våldtäkt, uppger Åklagarmyndigheten. Kvinnan befinner sig nu på annan ort.

– Hon mår så pass dåligt att hon inte orkar prata om detta. Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström, kriminalinspektör via Nationella operativa avdelningen.

Det var i samband med en razzia på Östermalm i centrala Stockholm som gick under namnet ”Insats torsk” som polisen kunde lagföra elva personer som misstänks för köp av sexuell tjänst. En av dem som greps tidigt på torsdagskvällen var tv-profilen och entreprenören Paolo Roberto. 

Uppgifter till DN gör gällande att han greps efter ett fullbordat sexköp. Kvinnan, som är i 30-årsåldern och kommer från ett annat europeiskt land, ska dessutom ha pekat ut honom i förhör. Hon ska ha annonserat om sex på nätet, och det var först på plats som polisen upptäckte att det rörde sig om Paolo Roberto.

Kort efter gripandet erkände han handlingen i en intervju i TV4.

– Jag har köpt sex, sade Paolo Roberto när han intervjuades av Jenny Strömstedt.

Efter intervjun har polisen fått in en anmälan om oaktsam våldtäkt och åklagare Daniel Suneson på City åklagarkammare utreder nu både köp av sexuell tjänst och oaktsam våldtäkt, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Ingen person är delgiven misstanke om brottet oaktsam våldtäkt, enligt pressmeddelandet, och åklagaren kommer nu att gå igenom ärendet för att fatta beslut om eventuella utredningsåtgärder.

Köp av sexuell tjänst kan ge böter eller fängelse i högst ett år. 

Anneli Hanström, chefsåklagare vid City åklagarkammare i Stockholm:

–Jag har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor i denna utredning mer än bekräfta att polis har inlett förundersökning och att ärendet i dag lämnats till åklagare på City åklagarkammare, uppger hon i ett mejl till DN.

Det är kammaråklagare Daniel Suneson som har ärendet: 

– Jag kan inte säga mer i ärendet än vad som framgår av pressmeddelandet. Jag får hänvisa till det.

Simon Häggström, kriminalinspektör vid Nationella operativa avdelningen.
Simon Häggström, kriminalinspektör vid Nationella operativa avdelningen. Foto: Emil Wesolowski

 

Kvinnan befinner sig nu på annan ort, enligt Simon Häggström, kriminalinspektör vid Nationella operativa avdelningen som var med och ledde insatsen. Att hon i likhet med Paolo Roberto skulle framträda i media är inte aktuellt. 

– Hon mår så pass dåligt att hon inte orkar prata om detta. Det är förknippat med väldigt mycket skam, säger Simon Häggström.

Advokater som Expressen har talat med menar att Paolo Roberto erkände just brottet oaktsam våldtäkt i samband med TV4-intervjun då han sa att kvinnan som han köpt sex av ”säkert var dittvingad”. Oaktsam våldtäkt innebär att gärningsmannen kan dömas till fängelse om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

I april förra året dömdes för första gången en man för oaktsam våldtäkt efter att ha köpt sex av en kvinna som var utsatt för människohandel. Hovrätten fastställde i juli tingsrättens dom mot den 69-årige mannen till åtta månaders fängelse.

Den 51-årige Paolo Roberto har efter gripandet förlorat sitt uppdrag som programledare för nästa säsong av dokusåpan ”Farmen” i TV4. Han kommer inte heller att få leda några andra program i kanalen. Därutöver har flera matbutikskedjor slutat att köpa in produkter av det varumärke som Paolo Roberto ligger bakom.

Vid en polisinsats i februari på Södermalm i Stockholm greps 41 män misstänkta för sexköp sedan polisen bedrivit intensiv spaning mot tre olika lägenheter. 

DN har sökt Paolo Roberto för kommentar.

Läs mer: Män köpte sex av 15-åring i Östermalmslägenhet – åtal väcks om människohandel